Skickligt om New York

”Den här boken bygger helt på sekundärlitteratur … som jag skamlöst har plundrat”, skriver författaren Henrik Berggren. Och han gör det skickligt.

Historien om New York är nästan oavbrutet intressant, spännande och fylld av aha-upplevelser. Trots att den är faktaspäckad – minst sagt. Stundtals redovisande. Och jag stör mig lite på hans gubbighet… och många filmreferenser. Också bra på namedropping… Så har han ju varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter. Och han bodde på Manhattan i sina tidiga tonår. Tack och lov gör han ingen större affär av det.

Boken börjar med Nieuw Amsterdam – såklart. En liten holländsk koloni på södra Manhattan i början av 1600-talet. Föga anade dom… Tänker; Göteborg och New York är jämngamla. Båda började byggas med holländskt tegel. Har sett tegelstenar från den tiden – i Göteborg och i New York. Nästan identiska.

”The Big Apple” – världens huvudstad. Utan invandrare hade New York varit – inget. Boken är snålt illustrerad i svartvitt. Lite trist.

Örn Lindstrand

Historien om New York
Henrik Berggren
Historiska Media

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021