Vad dans förmår uttrycka!

Göteborgsoperan anordnade i juni en dansfestival i miniformat med fyra föreställningar. Här förmedlar SocialPolitiks recensent några av sina intryck. Ett av verken kan också ses under Göteborgs kulturkalas i augusti.

Ministeriet för olösta känslor, av Joe Strömgren

En terapeut möter klienter med högst vanliga eller ovanliga problem. Var och en lämnar sin valda musik. Därför får vi höra och se Edit Piaf, Anton Karas cittra, högstämd lyrik, mambo och opera spelade och dansade.

Det är en absurd komedi gestaltad av oerhört skickliga dansare. Tempot är så intensivt att det är först efteråt jag ser ett djupare innehåll.  Roligare dans har jag inte sett.

Grande Final, av Hofesh Shechter

Operasalongen är fylld av rök. Så småningom anar jag några dansare på scenen. Till en monoton, dunkande electro släpar de omkring livlösa varelser. Det pågår länge. Ibland skimrar några musiker i dunklet.  Den extatiska dansen och musiken övergår i smäktande violintoner från 1700-talet. Mörka pelare flyttar runt på scenen. Ibland avbryts det Rembrandtska ljusdunklet av totalt mörker och tystnad.

Var detta stor konst? Säkert för några. För mig var det pretentiöst och svårsmält.

Sacre, av Roy Assaf

Denna version av Våroffer har tidigare spelats på Göteborgsoperan (recenserad här i nr 1/2017). Då dansades den varannan gång av kvinnor och varannan av män. På festivalen fick vi se bägge föreställningarna. Skillnaderna var få. Dansarna perfekta oavsett kön. Mest påtagligt var att Stravinskys häftiga musik ytterst väl tålde att höras två gånger i rad.

Föreställningen spelas också under Göteborgs Kulturfestival 8:e augusti.

Konsert, av Olafur Arnalds

Festivalen avslutades med en märklig mix av musik och ljus. Dånande pop, klassisk stråkkvartett och ofta ett långsamt vemodigt pianospel. Allt komponerat och framfört av denne allkonstnär.  Ibland bedövande och förblindande av electromusik och intensiva strålkastare. En fascinerande upplevelse långt från operans vanliga. Publiken var också ovanligt ung.

Jan Molin

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021