Orkester i högform i Rhenguldet

Magiskt och kärleksfullt porlar Rhenflodens vatten genom orkesterdiket på GöteborgsOperan, över scenen där rader av människor – stora små gamla unga – rinner förbi över tiljorna och om igen projiceras på en genomskinlig ridå som förstärker magin i kärleksfulla omtag. Men sen är det slut på både människor och kärlek, när gudar, dvärgar, jättar och alver ur de fornnordiska sagorna intrigerar, förråder och mördar varandra.

I Wagners Rhenguldet lurar Nibelungen/dvärgen Alberich av de tre oskyldigt gröna sjöjungfrurna skatten på Rhens botten. Solen slår en stråle ner i djupet. Upp sprattlar ett oskyldigt guldfoster, som infångas, fördärvas och smids till den ring som ger Alberich makt över hela världen.
I utbyte måste han avsvärja sig kärleken. Med ondska och maktmissbruk styr han sen över dvärgarnas smidesfabriker. (Wagner gillade inte det framväxande industrisamhället och revolutionsåret 1848 tog han del i revolten och fick fly Tyskland när den slogs ned.)

Här heter Oden Wotan. Han har just byggt en borg (Valhall). Jättarna har gjort jobbet men när Wotan inte kan betala, kräver de Freja som ersättning. Den vackra, vars gyllene äpplen håller alla gudarna unga, släpas iväg likt en handelsvara och gudarna åldras inför våra ögon.
Men med hjälp av rhenguldet ska hon kunna vinnas åter. Frågan är bara hur?

GöteborgsOperan storsatsar. Rhenguldet är ”hur allt började”. 2,5 timmar utan paus, det längsta verk som en dirigent står på pulten. Evan Rogister leder en orkester i högform, med sex (!) harpister. Han strålar när varma applåder och jubel möter ensemblen efter föreställningen och säger i programbladet att efter en Wagneropera blir han så uppskruvad att han inte kan sova på ett helt dygn. Hoppas hela ensemblen fick en riktigt fin premiärfest efter den stora urladdningen. För det är de värda.

Premiärföreställningen ligger på SR P2 en tid och Wagners på den tiden nyskapande ”musikdrama”, utan italienska operans arior, den ”oändliga melodin” flödar mera tydligt där. Men alla manliga roller glider in i varandra utan det stöd i det sceniska skådespel som den lekfulla, fantasirika och storslagna inramningen ger.

Så se den på GöteborgsOperan om du kan! Begränsat antal tillfällen i november – december.

Det blir spännande att följa fortsättningen. En ny föreställning varje år fram till 2021. Sammanlagt 15 timmars musikdrama. Häftigt!

Text: Maria Wallin
Foto av Mats Bäcker föreställer Olafur Sigurdarson som Alberich och Sara Suneson som Guldbarnet

Rhenguldet
Richard Wagner
GöteborgsOperan

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021