Dags att betala ut belöningen?

Den 7 september 2018 medverkar frilansjournalisten Thomas Pettersson i Nyhetsmorgon på TV4. Han berättar vad han har funnit i sin noggranna efterforskning om den så kallade ”Skandiamannen” som själv kontaktade polisen dagen efter mordet och utgav sig att vara ett vittne och att han skulle ha blivit förväxlad med mördarens signalement. Programledaren Steffo Törnquist avslutar den korta intervjun med orden ”Det är en av flera teorier om hur mordet gick till…” Innan kameran sveper bort från Thomas Petterssons ansikte tycks han sjunka ihop. Orden punkterar ett tolv år långt arbete med att lägga ett intrikat pussel kring vad som hände i korsningen Sveavägen och Tunnelgatan klockan 23:21:30 den 28 februari 1986.

Nä, det här är inte en av flera teorier om Palmemordet. Stycke för stycke, mening för mening lägger Thomas Pettersson fram berättelsen helt och hållet utifrån referenser till de allra första vittnesförhören med de närvarande på mordplatsen. Ingen annan har sett ”Skandiamannen” där, förutom att de har lämnat ett signalement på gärningsmannen som stämmer överens med hans. Inget av det han berättar för polisen stämmer med övriga vittnesmål. I Thomas Petterssons skildring av händelseförloppet finns inte ett hack någonstans för att få ihop något med något annat. Han utgår inte från någon föregående teori om vem som kunde ha motiv att skjuta Palme. Så långt det nu går lyckas han fylla minsta springa. Ingenstans läcker det.

Boken är välskriven, spännande och åtminstone första halvan är enkel att följa. Från klockslaget 23:19 då ”Skandiamannen” stämplar ut från sin arbetsplats på Sveavägen skildras hur han kallsinnigt duperade medier och poliser och bryter mot alla föreställningar om hur en mördare ska bete sig. Samtidigt spelar andra spår honom hela tiden i händerna när det börjar hetta till. Den andra halvan av boken sätter händelsen i ett större sammanhang och vi får följa Thomas Petterssons sökande, tvivel och fynd.

Den svaga länken är som vanligt paret Palmes oplanerade biobesök. Hur kunde ”Skandiamannen” veta att Olof Palme skulle vara ute just då? Hur kunde han stöta på Palme precis när de gick förbi Skandiahuset? Varför hade han med sig ett vapen? Men Thomas Pettersson ger tre förslag till detta. Återstår i så fall motivet. Varför sköt ”Skandiamannen” Olof Palme. Han blev inte formellt förhörd kring detta, men i sin sista tidningsintervju ger han själv ett motiv som ligger så långt ifrån alla svindlande konspirationsteorier man kan komma. Läs! Det skulle inte förvåna mig om Thomas Pettersson sen kan plocka ut belöningen på 50 miljoner kronor för att han löste fallet.

Hans P A Karlsson

Den osannolika mördaren
Thomas Petersson
Offside Press

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

1 Kommentar

  1. Mattias J den 28 sep 2018 kl 13:05

    För att belöningen ska betalas ut krävs fällande dom i högsta instans som tar upp fallet (dvs hovrätt eller HD om den sistnämnda skulle meddela prövningstillstånd), så även om teorin skulle stämma lär det bli svårt för någon att hämta ut en belöning med tanke på att den utpekade gärningsmannen är avliden.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021