Ohederligt för oinsatta

Jag blir beklämd av Moderaternas valbudskap. Det ska bli svårare att få försörjningsstöd säger M, bidragsberoendet ska minska. Underförstått att det är en massa människor som får ekonomiska bidrag alldeles för lättvindigt och enkelt därför behöver de inte arbeta. M antyder också att försörjningsstödet måste bli mindre än lågavlönades löner. Så deras vallöfte är att det både ska bli svårare att få försörjningsstöd och att nivån ska vara lägre.

Alla som har arbetat med socialtjänstens försörjningsstöd eller ansökt om försörjningsstöd, vet att ingenting kan vara mer fel. Under de senaste åren har socialtjänsten ökat sina ansträngningar att minska omfattningen av försörjningsstöd. Socialnämnderna har sedan länge infört omfattande arbetsrutiner för att granska dem som söker hjälp, mycket noggrant.

1. Alla ansökningar kontrolleras rigoröst, blanketter ska fyllas in, inkomster och andra tillgångar ska vidimeras innan man kan få ekonomiskt stöd. Har man ofullständiga uppgifter skickas pappren tillbaka och man får börja om med ansökan och väntetiden förlängs.

2. De sökande ska stå till arbetsmarknadens förfogande och gör de inte det ska de vara sjuka eller ha nedsatt arbetsförmåga. Detta ska också styrkas av läkarintyg eller andra papper. Utan intyg inga pengar.

3. Många människor skickas till socialtjänsten från andra myndigheter. Antingen för att de är utförsäkrade från Försäkringskassan eller inte uppfyller Arbetsförmedlingens kriterier för ersättning. Även dessa ersättningar antyds att de ska sänkas.

4. Har sökanden bil, hus, fritidshus eller bostadsrätt måste dessa avyttras då de betraktas som tillgångar. Bilen kan vara nödvändig på landsbygden för att ta sig till arbetet eller ger inga pengar då bilen kan vara gammal. Att sälja sin bostadsrätt kan innebära att man blir utan bostad eller får flytta hem till en anhörig. Det är verkligen inte lätt att sedan få en bostad. Ofta har avgiften varit lägre än i en hyresrätt. Kraven kan medföra högre levnadsomkostnader för den enskilde. Ibland arbetar socialsekreterarna pragmatiskt och tar hänsyn till den faktiska situationen.

5. Socialtjänsten samkör sina kontroller med andra myndigheter för att säkerställa att den enskilde inte lämnar falska uppgifter.

6. Ett bekymmer som de flesta sökanden har är att socialtjänsten räknar tillbaka en eller till och med ibland tre månader. Ex. har man ansökt om hjälp i juli, då tar socialtjänsten hänsyn till vad man hade för inkomster i maj och räknar ut hur lång tid dessa pengar borde räcka enligt socialtjänstens norm, oavsett vad personen har haft för utgifter (en telefonräkning eller elräkning) och är helt utan pengar. Personen får avslag och får vänta ytterligare en månad för att få hjälp.

Ingen grupp i samhället är så kontrollerad och granskad som de personer som söker försörjningsstöd. När de sedan lyckats ta sig igenom nålsögat får de ett bidrag som ligger under existensminimum. För en ensamstående är normen 3030 per månad som ska täcka in allt utom hyran. Det är livsmedel, hygienartiklar, kläder, el, telefon, försäkringar, resor, tv-avgift mm. Har personen ett barn blir det ett tillägg på mellan 2000 till 3800 beroende på barnets ålder.

Existensminimum som Kronofogden låter enskilda behålla (förbehållsbelopp) är motsvarande 4 814 kr för en ensamstående. Det är nästan 1 800 kronor mer i månaden än försörjningsstödet.

Om alliansen vinner valet och moderaterna får igenom sitt vallöfte om att sänka försörjningsstödet, kan vi förvänta oss fler tiggare på gatorna och fler som står i frivilligorganisationernas soppkök.

Samtidigt som de rikare blir rikare. Vill vi leva i ett samhälle där man smörjer uppåt och slår nedåt utan solidaritet ?

Claudette Skilving

Redaktionen tipsar:
Vår genomgång av alla olika sätt att vara fattig på i Sverige

Boken Fattigfällan som nu blir teater i Uppsala

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021