Öppet rasistiska valbudskap

Valrörelsen kom igång sent, men har nu blivit intensiv. Partierna ringer och knackar dörr som aldrig förr. För valet är viktigt, men också oroande.

Några händelser som jag aldrig tidigare hört talas om är det min släkting berättade för oss. Händelser som är följden av de diskussioner om invandring och rasism som dominerat det offentliga samtalet inte minst genom SD:s framgångar den senaste tiden. Vår släkting är sedan många år sambo med en kvinna från ett utomeuropeiskt land. Kvinnan kom till Sverige som barn med sin familj 1973. De bor i en kranskommun till Stockholm.

I samband med valrörelsen har hon nu blivit uppringd av personer som frågat ut henne om varifrån hon kommer, om hon arbetar, vad hon tjänar mm. Till slut blev frågorna så närgångna att hon lade på luren. Flera av hennes utrikesfödda vänner har också blivit uppringda och utfrågade. Och nu i veckan fick de flygblad i brevlådan som uppmanar dem att flytta, med orden DAGS ATT FLYTTA HEM, undertecknat av organisationen Alternativ för Sverige. Hon har bott i Sverige i fyrtiofem år, har två barn födda i Sverige. Detta är trakasserier med rasistiska förtecken. Hennes känsla är att det pågår en slags kartläggning av personer med utländsk härkomst. Flygbladen är säkert utdelade i hela bostadsområdet då det bor många med utländsk härkomst där.

Alternativ för Sverige, är ett parti som bildats av personer som uteslutits ur SD. De ställer upp i riksdagsvalet just med Återvandring som sitt huvudbudskap.

Återvandring är nu ett begrepp som börjar florera som ett centralt budskap. SD:s krav om att flyktingar ska ”hjälpas” att återvända tolkas av högerextrema grupper som att det inte enbart gäller nyanlända flyktingar utan alla som har utländsk härkomst, även de som är etablerade sedan decennier i Sverige. Det är viktigt att följa upp också vad Åkesson menar med återvandringspolitiken, då den diskussionen tydligen uppmuntrar extremhögern att ge sig på sedan länge etablerade personer som genom lappar och telefonpåringningar uppmanas att flytta ”hem.” Att bli personligen uppsökt på detta sätt skapar oro och känns hotfullt. Vilket förmodligen är syftet.

Dagens debatt är inte längre bara en fråga om retorik, alla människor som har fötts utomlands eller är födda i Sverige av invandrande föräldrar, uppmanas att lämna sina hem och sitt arbete. Signalen är tydlig: Du är inte välkommen här.

Detta är öppen rasism och debatten om invandring som pågått sedan ett par år har förflyttat gränserna för vad som tidigare inte varit accepterat. Att nu som ett nästa steg i den ibland hatfulla propagandan ge sig på och trakassera medborgare att flytta, är oförenligt med en demokratisk rättsstat. Om inte detta stoppas vad blir då nästa steg?

Claudette

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2020