Svart-vitt foto om svart liv

Idag var det boksläpp av fotoboken Liv utan liv. En bok som börjar sorgligt, fortsätter sorgligt och slutar ännu sorgligare.  Under tre år, från 2013 fram till hennes död, följde Anders Schönborg Angelica och också hennes man Raymond. De var hemlösa och Angelica hade cancer i munhålan.

Anders Schönborg säger om det han dokumenterat i sin bok:
–Jag hade aldrig kunnat föreställa mig ett samhälle som ena stunden ger den bästa tänkbara vård en människa kan få – för att i nästa stund visa en cynisk, människoförnedrande och omänsklig attityd. Jag kunde inte tro att ett samhälle som vill kalla sig civiliserat skulle uppvisa sådan kyla, råhet och visa på ett så tydligt människoförakt.

– Det är det här valrörelsen borde handla om, hur vi behandlar människor, sa Karin Rågsjö, ansvarig i Vänsterpartiets riksdagsgrupp för sjukvård och beroendefrågor, när hon kom förbi på boksläppet.

I nästa pappersnummer av SocialPolitik, som kommer den 19 oktober, kan du läsa en intervju med Anders Schönborg och se några av bilderna ur boken.

På bilden ovan  syns den välkände dokumentärfotografen Anders Petersen till vänster som uppvaktar Anders Schönborg.

Text och foto: Anna Fredriksson

Liv utan Liv
Anders Schönborg
Art and theory publishing

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021