Realisten Nixon ville införa basinkomst

Människan har gjort hisnande framsteg de senaste hundra åren. Från elände till välstånd. Världsekonomin har blivit 250 gånger större sedan 1880-talet.

Bregmans tes är att det kan fortsätta. Datorer och ny teknik kan göra oss fria från nästan allt arbete. Men vi har slutat att drömma om en bättre värld. Om vi bara tillåter oss att tänka utopiskt så kan vi avskaffa fattigdom och minska arbetstiden drastiskt.

Främst propagerar han för medborgarlön. Att ge alla en basinkomst utan några krav. Alla försök med en basinkomst har egentligen varit lyckade men stoppats av konservativa krafter. President Nixon – av alla – ville införa en sådan 1969 och hade först både politiker och media med sig. Men förslaget föll sedan en grovt oriktig beskrivning av ett liknande experiment i England på tidigt 1800-tal publicerats.

Bregman skriver spänstigt och roligt. Han lyckas ta kål på alla reaktionära motargument och till slut uppmana oss att tänka fritt. I dessa dagar förefaller det vara den minst realistiska tanken i boken.

Jan Molin

Utopia för realister
Rutger Bregman
Natur & kultur

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 2 2019