Invandring en fara för miljön?

I dagens debattklimat tycks inget argument mot en human flyktingpolitik vara för oanständigt. I lördagens SvD skriver ett antal professorer och forskare en debattartikel ”Miljöskäl talar för mer begränsad invandring”. Deras enda argument är att om Sverige tar emot fler invandrare  ökar befolkningen och därmed konsumtionen. Som i sin tur ökar utsläppen av växthusgaser. ”Det gäller globalt, såväl som nationellt” skriver debattörerna.

Om de eventuella flyktingarna skulle stanna i sina hemländer skulle konsumtionen ju ske där i stället med samma globala miljöeffekter. Eller menar forskarna att de presumtiva flyktingarna skulle utrensas och dödas så att de därigenom inte åstadkommer någon negativ miljöpåverkan? Hur inskränkt nationell får en ”forskare” vara?

Mot bakgrund av påståendet om de ökade utsläppen av växthusgaser utvecklar de tre alternativ för befolkningsutvecklingen i Sverige. Ett av dem utgår från att befolkningen skulle öka med 200.000 per år – alltså väsentligt fler invandrare än till och med det exceptionella året 2015. I ett diagram visar de då att Sveriges befolkning skulle uppgå till 35 miljoner år 2100. Med hjälp av en fullständigt orimlig prognos vill de tydligen skrämmas.

I varje seriöst forskningssammanhang hade sådana prognoser gjort forskarna till åtlöje. Men när det gäller att ifrågasätta en human flyktingpolitik tycks vilka stolligheter eller skräckmålningar som helst gå an för borgerliga tidningar och läsare.

Jan Molin

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

SOCIALPOLITIK NR 2 2019