- 1share
- E-post
Gunilla Thorgren tänkte sig en stilla genomläsning av Bibeln men hamnade i ”en lång resa in i ett mörkt idéarv”. En värdegrund av systematiskt förtryck, förföljelse och förtal, legitimerad av att Eva – det olydiga revbenet – begick ”arvssynden”.
Författaren tar hjälp av gedigen kvinnoforskning och lyfter ”Jesusrörelsen” – en revolutionär frihetsrörelse med positiv kvinnosyn hos de allra första som följde Jesus. Där var Maria Magdalena Jesu utvalda och hans främsta apostel. Men katolska kyrkan med påvar och biskopar erövrade tolkningsföreträdet och Maria Magdalena detroniseras till bibelns sköka.
Men kvinnohatet har rötter redan i antiken, löper via katolska kyrkans kvinnofientlighet och inkvisitionens vidriga terror, ända in i Luthers präktiga uppror. Han predikar lydnad inför både Gud och Konungen och erbjuder nytt verktyg för att hålla den fattige nere och kvinnan på plats.
Spännande är kapitlet om ”våra medeltida förmödrar”, som verkade under många hundra år. Hildegard av Bingen (1098-1179) och Heliga Birgitta (1303-1373) är bara ett par i en lång rad av motstånd.
– Nu tar vi nästa steg, sa Mia Skäringer i #metoo-manifestationen på Guldbaggegalan. Att läsa Guds olydiga revben är ett bra nästa steg. De sexuella trakasserier som #metoo fokuserat på är bara toppen av ett isberg av mångtusenårigt kulturellt kvinnoförtryck.
Och aktualiserar liknande genomgångar av andra religioner. När kommer #intemintro?
Text: Maria Wallin
Guds olydiga revben
Gunilla Thorgren
Norstedts
1 Kommentar
Lämna en kommentar
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021
[…] är ett utmärkt komplement till Guds olydiga revben av Gunilla Thorgren, som fokuserar på Bibelns och kristendomens makt över kvinnor och kvinnors […]