Själens rörmokeri

”Slutstrid”. En visa av Kjell Höglund som är gammal nu. Höglund alltså. Men ”Slutstrid” är ständigt lika aktuell för den som ger sig tid att lyssna. På vinylet ”Doktor Jekylls testamente” från 1978 kan du höra den. Eller plocka upp den långa vindlande berättelsen via någon sökmotor. Låt dig träffas av den avgörande vändpunkten och insikten efter en dramatisk uppbyggnad efter klassiskt mönster. Den i sina sånger ibland profetiske Höglund säger ödmjukt i en radiointervju 2015 att han nu är klar med sitt skrivande och känner glädje över det. Det är bara att gratulera. Det är honom väl unt. Höglund säger själv att han har gjort allt som var meningen att han skulle göra. Han har prickat av alla sina sånger, en efter en och är nu nere på noll. Nu vill han sitta på en parkbänk. Men Höglund lever och hans testamente finns att lyssna på.

Sången är en inblick i själens rörmokeri från en tid då det Rätta oftast var tydligt politiskt.

I en grå forntid utan Facebook, för lite drygt ett decennium sedan. I någon mening fanns förstås något som kan likna sociala medier. TV och veckopress spred bilder av hur människor var eller ville vara. Folkstormar rasade. Kända människor talade ut. Någon kanske ”försvann” ett tag från det offentliga. Vanligt Folk var förbannade och sa ifrån i en insändare. Efter en grogg avlevererades sanningar över staketet till vänner och ovänner. Dan därpå kunde du ägna dig åt ånger. Eller skicka ut en dementi, om du hade den lyskraften. Skvallrade gjorde man också, som människor gjort i tusentals år.

Den digitala revolutionen ger möjligheten att slå direkt och utan självreflektion. Och bli slagen. Inför hela världen. Ett feltramp och avgrunden öppnas.

Berättelsen i ”Slutstrid” talar till alla och envar.

Människan finns bakom sin person och personen frontar människan bakom. Det där är ju en välkänd komponent i den analytiska psykologin. Finns obalans hotar katastrof. Vem kan glömma Dr Jekylls förvandling till Mr Hyde? I synnerhet när den annars alltid så blide Spencer Tracy gör den.

Kanske just därför.

Vad drömmer helgonen om under natten? Vilken personlig egenskap avskyr sadisten mest hos sig själv? Eller helt enkelt; vi bär på vår motsats och för att öppna ett dagsaktuellt spår; hur full kan egentligen en vacker gosse bli?

När en uppburen tidigare minister spricker i en skandal spricker Masken. Den upphöjde blir väldigt fort, ja allt för fort, en människa på gott och ont. Hur djupt kan en ängel sjunka?

När jag hör talas om sånt så ryser jag – det där kunde ju … jag hör Höglund sjunga sin strof bara för mig och jag svettas:

”Men kan det verkligen vara så grant 


att du själv råkar vara perfekt 


att det som du tror på är alldeles sant


och allt annat är helt defekt

varför är just du så duktig


blir din panna aldrig fuktig?”

 

Text : Farbror Mosterberg

Bild: Julia Sandberg Hansson och Renee Lindell.

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021