Kärlek dominerade demonstrationsdag

Regnet upphörde plötsligt och solen sken över Stockholm. De som närmade sig Medborgarplatsen hörde talkören: ”Yalla yalla kärlek åt alla” på långt håll och möttes av en skog av röda hjärtan.

Drygt tusen personer hade slutit upp på Medborgarhusets trappor där Ung i Sverige sittdemonstrerar sedan två veckor tillbaka. ”Stop deportation” står det på stora banderoller.

– Det är befriande och härligt att se att så många kommit för att stötta de unga afghanerna i deras krav på att Sverige ska stoppa utvisningarna till Afghanistan. En kan inte annat än imponeras av de ungas energi och förmåga att organisera, säger en man på torget.
Inför lördagen fanns det en viss oro. Stå upp för Sverige hade aviserat en motaktion. Och minnet av attacken från högerextrema när sittdemonstrationen bara var några dagar gammal och hölls på Mynttorget skrämmer. Men som mest är de ett hundratal på plats, enligt polisen. De har inte ansökt om tillstånd att demonstrera.

Varför avvisar ni dem inte?
– De är inte misstänkta för något brott. Din rätt som medborgare att demonstrera är stark. Vi är skyldiga att anvisa en plats. Men vi rapporterar också om anordnande av olaga demonstration, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman.
Han tycker att de debatter som förs visar att gemene man är okunnig om de starka regler som omgärdar vår yttrandefrihet.

Mellan Stå upp för Sverige och Ung i Sverige har polisen gjort en avspärrning. Där har många människor samlats för att agera som en skyddande mur för afghanernas trygghet.
– Att vara här idag, det krävs så lite av mig för att göra något som betyder mycket för någon annan. Om det skulle hända mig, vill jag mötas av samma omtanke, säger Kajsa, som är en av dem som vill markera sitt stöd för sittdemonstrationen mot utvisningar.
Trots muren och poliserna sker det minst två inbrytningsförsök av enstaka personer upp på trappan. Men lugnet rubbas bara kort. Sittdemonstranterna låter sig inte provoceras.
Och så mitt på torget en handbollsturnering för barn arrangerad av Hammarby handboll. Ur högtalarna ljuder ”Just idag är jag stark” med Kenta. Barnen är helt fokuserade på sitt spel och låter sig inte störas.
– Idrott och politik hör inte ihop, muttrar en funktionär. Polisen har uppmanat oss att fullfölja, vi har haft kontakt med dem hela tiden.
– Barnen borde gå först, Hammarby bokade först, det är ändå riskfyllt det här, muttrar en av matchåskådarna.
Men det hela avslutas lugnt, den lilla Stå upp för Sverige-skaran skingras. Sittdemonstranterna är kvar.

Amir är glad att så många visat sitt stöd.
Imorgon söndag demonstrerar vi på gatorna. Jag hoppas att många kommer då!

Text: Anna Fredriksson
Foto: Anders Löwdin

Bilder från demonstrationen:

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021