Tännsjö blickar tillbaka

RECENSION Torbjörn Tännsjö: Vänsterdocenten, Fri Tanke förlag, 2017

Vänsterdocentens Torbjörn Tännsjös politiska liv ger läsaren pikanta detaljer, inte minst om hans insikter i 68-rörelsen. Och hans erfarenheter från den gamla goda tidens akademiska värld som stötte bort honom, men också belönade honom. Ofstad och Hedenius, och andra ”briljanta” personer hade en del gräsliga karaktärsdrag. Kollegor offrades. Karriärer släcktes. Ren pennalism förekom. Ofstad ja. Professorn i praktisk filosofi Torbjörn Tännsjö sätter hans berömda tes om vårt förakt för svaghet i en ny belysning.

Några stabila karaktärer finns inte enligt författaren som återkommer till sin dialog och polemik med Ofstad boken igenom. Sin suveräna tyngd i argumentationen upptäckte Tännsjö en gång som pojke, använde den mot sin på många sätt svage far. Men makt då. Vad med makten? Kanske ligger den i den situationistiska psykologin som får ett eget kapitel; ”Den tillfälliga ondskan”.Teknokraten Tännsjö grubblar i sitt laboratorium och laddar uppenbarligen för en del två.

Hur kunde det bli så att vänsterprofiler med patos övergav sin politiska kallelse för att övergå till att skriva agentromaner, bli programvärdar i populistiska tv-shower eller konvertera till katolicismen? Och hur kunde det vara så att de begåvade radikala, men i vissa frågor så överbevisade, inte tog intryck av fakta, omformulerade sig och fortsatte på sin radikala vandring mot en bättre värld? När den ideologiska kartan rämnat? Skapade en ”sekulariserad” vänsterrörelse?

Tännsjö menar att han försöker. Vänsterdocenten anammade lyckomoralen och kan till och med tänka sig att lycka är mätbart. Med den hedonistiska utilitarismens filosofi går så färden med en enorm kontrollpanel till hans förfogande, som ständigt blinkar och blippar och kräver ny kalibrering. ”Läran” kan vara övertygande men får ibland vådliga konsekvenser. Som Tännsjö ser. Men vilka upphöjer ”läran” och till vad kommer den att brukas, och vilka hukar sig för den? Filosofi är för en lekman att hyvla hårstrån. Förbättraren av världen fäktar och anfäktas.

Mikael Österberg

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021