Gatans röster sjunger ut

Kören skapar vänskap, sammanhållning och självkänsla.

Text: Claudette Skilving | Bild: Janne Danielsson/SVT | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2017

Det är en gråmulen vinterdag och medlemmarna i Gatans röster har precis druckit kaffe i föreningen Ny Gemenskaps café i Korskyrkan i centrala Stockholm. Som medlem i föreningen har jag kommit för att lyssna när kören repeterar. Som så många andra har jag sett och berörts av tv-programmet Gatans kör. Operasångaren Rickard Söderberg gick runt på Stockholms olika mötesplatser för hemlösa och frågade om de han mötte ville var med och bilda en kör som skulle ge en stor konsert sex veckor senare och filmas av ett tv-team.

Många nappade. Rickard Söderberg gick därefter till nya uppdrag, men kören har fortsatt att sjunga tillsammans under sitt nya namn och i Ny Gemenskaps regi. Kören består av ett 25-tal personer. Det är Irene, Gordon, Ingegerd, Birgitta, Bosse, Tobbe, Christina, Göran och många flera. Några är hemlösa, andra har varit.
– Vi har alla något i ryggsäcken även om vi inte varit hemlösa, säger Ulla och Anne-Marie. Många har haft kontakt med Ny Gemenskap sedan tidigare. Att vara med och sjunga tycker de är roligt och socialt.
– Vi har lärt känna varandra och blivit vänner med alla. Vi har en sådan sammanhållning. Att vara med i tv var så roligt och vi älskar Rickard!
Magnus Helmner, medarbetare i Ny Gemenskap och samordnare för kören samlar alla och inleder med småprat om vad som hänt sedan sist. Gatans röster har varit i Göteborg och fått pris av tidningen Faktum som säljs av hemlösa. De har sjungit i Frälsningsarméns lokal Templet och deltar under några dagar i en körperformance med Marina Abramivic. Irene frågar om hon får läsa sin egen dikt och får varma applåder.

Kören ska sjunga i Vadstena och senare i Vällingby på Valborg.
– Men vi måste bromsa, säger Magnus, vi får så många förfrågningar som vi måste säga nej till. Det går inte att åka på allt.
Alla instämmer. När ska vi annars hinna repetera? När den professionelle körledaren Marcus Berglund kommer startar sången och det låter bra. Kören sjunger Halleluja, Änglamark och Stad i ljus, disciplinerat och samlat. Marcus stannar och de tar om. ”Starkare, sjung ut”, säger han och kören höjer rösterna.
Den 20 maj blir det en stor konsert ledd av Caroline af Ugglas med kända artister och Gatans röster, där behållningen går till Ny Gemenskap.
När jag lämnar Korskyrkan har kören paus och äter semlor som de fått av Charity food, en organisation som bjuder dem på lunch varje repetitionsdag. I entrén till caféet får jag tränga mig förbi stora klungor av personer, det är EU-medborgare som köar för att få en plats på något härbärge för natten. Men det är en annan historia.

Claudette Skilving

Föreningen Ny Gemenskap
Bildades 1969 av en grupp som startat Alternativ Jul 1968. En ideell förening, religiöst och politiskt obunden, med visionen att alla ska känna sig välkomna och accepteras på sina egna villkor. Idag har föreningen en stor öppen verksamhet i Stockholmsstadsdelen Västberga, fyra caféer i samarbete med olika församlingar i Stockholm och ett boende för 12 personer. Föreningen har ett tjugotal anställda och många volontärer. Återkommande aktiviteter är; Jul i Gemenskap, Påsk i Gemenskap och lunch i Gemenskap. Verksamheten finansieras av Stockholms stad och gåvor från stiftelser, Stockholms stift och enskilda individer.

Vill du lyssna på Gatans röster?

Den 20/5 sjunger de i Filadelfiakyrkan i Stockholm under ledning av Caroline af Ugglas, andra medverkande är Lisa Nilsson, Magnus Helmner och Oscar Zia. Biljetter går att köpa den 24/4, 2/5, 9/5, 16/5 mellan 17.30 – 18.30 vid Filadelfiakyrkan, kostar 150 kr. Förtjänsten går till Ny Gemenskap.

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021