Ledare – SocialPolitik nr 1/2017

LEDARE: Vad har barn för rätt?

En stor del av det här numret ägnar vi åt barns rättigheter. Tidningen är lite tjockare än vanligt så vi hoppas den ska räcka länge.
Det finns väldigt många idag som säger sig veta vad som är barns bästa. Men så enkelt är det inte. Det inser den som läser Bengt Sandins genomgång av hur vi sett på barn och barndom under de senaste århundradena.

Ska barn ha medborgerliga rättigheter eller ska de ha andra slags rättigheter just för att de är barn? Hur gör man avvägningen mellan behovet av skydd och rätten till egenmakt? Ja vi har bestämt att barn inte är mogna att rösta. Hur klokt är det egentligen?
I Sverige har barn ett känslomässigt värde, men i många andra länder har de främst ett ekonomiskt värde i och med att de bidrar till familjens försörjning. Att då ha ett barn med funktionsnedsättning som Eres i Malawi innebär både ökade kostnader och mindre inkomster.

Men även i Sverige har olika barn olika mycket rättig­heter. Barn i samhällets vård har alltid haft ett lägre värde. Och varje tid har sina blinda fläckar som Eva F Dahlgren säger. I sin nya bok berättar hon ömsint om barnen som föddes med syfilis och blev omhänder­tagna på Lilla hemmet. Det fanns också ljuspunkter i deras liv.
Att barn och unga som är omhändertagna idag kan bli fråntagna självklara grundläggande rättigheter, som att välja sina kläder själv och att få ha kontakt med sina föräldrar är upprörande. Intervjun med Alice, Johanna och Maria som bott på hvb-hem flera år under sin tonårstid är skrämmande läsning.

Vi säger att barn och unga har rätt att bli lyssnade till, men vi är verkligen inte där än. I Sverige känner många just nu en stor oro runt förlossningsvården. Carin Flemström i vårt redaktionsråd har varit med och ockuperat Sollefteå BB.
Så går vi på nycirkus och får bättre kroppskännedom och har roligt. Och vi lyssnar på Gatans röster, hemlösa som får ny självkänsla av att sjunga tillsammans.

Anna Fredriksson

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021