Kapitalförstörelse att göra sjukhus till bostäder

Det är kris i det borgerligt styrda Stockholms landsting. Stockholms befolkning växer och åldras samtidigt minskar landstinget sina platser och personalen larmar om att de inte kan garantera patientsäkerheten, främst på Karolinska universitetssjukhuset. Tidigare har en ansvarig överläkare lämnat sin tjänst i protest. Flytten till KS:s nya tekniskt avancerade lokaler resulterade i minskade vårdplatser, politikerna hänvisade då till att nya sjukhus och utbyggda mottagningar skulle klara de minskade resurserna, men dessa blir klara först om några år. Sedan flyttade man barnsjukhuset Astrid Lindgren till nya lokaler, trots att de gamla omsorgsfullt anpassats till målgruppen.

Nu skriver ett stort antal barnläkare i SvD att barnsjukvården på Astrid Lindgren är i kris, antalet vårdplatser har minskat sedan 2005 och flera avdelningar står stängda p g a sjuksköterskebrist. Trots att antalet barn i länet har ökat med 20 000 minskar KS vården för barn. Både patientsäkerheten och arbetsmiljön är hotad skriver de och vill att man tillsätter en haverikommission. Alla larmrapporter som ansvariga läkare gjort tycks lämna landstingspolitikerna oberörda.

Bakom detta ligger bland annat hela skrytprojektet med nya Karolinska, deras ambitioner att imponera på forskningsvärlden som manifesteras i exklusiva byggnader i senaste arkitektonisk design med glas och spännande konstruktioner. Själva upphandlingen och avtalet med byggentreprenören är säkert något vi kommer att få höra mer om då kostnaderna för bygget skenar och det är långt kvar innan allt är klart. Utöver  kostnaderna som vi skattebetalare får stå för, genererar hela detta byggprojekt en enorm resursöverföring från den viktiga vården. Senaste utspelet från Stockholms landsting är att göra om gamla Karolinska till bostäder(!), kan man tänka sig en större kapitalförstörelse. En läkare skriver  i DN 24/3: ”Varje sängplats har syrgas, sug, larm, elektricitet och hissar och annan infrastruktur med tusentals rör och kablar i ett sofistikerat nät. Samhällets gemensamma egendom slumpas/rivs istället för att användas som ett viktigt tillskott för Stockholms växande befolkning, inte minst med tanke på stora grupper av åldrande fyrtiotalister.”

Samtidigt som kostnaderna för nya Karolinska växer och den planerade kapitalförstöringen av det gamla KS-sjukhuset, höjer landstinget kostnaderna för resor med kollektivtrafiken. Största höjningen får pensionärer, studenter och ungdomar, i konsekvens med den förra alliansregeringen prioriteringar, att pensionärer inte längre är arbetsföra (ni vet arbetslinjen).

Nu kommer de senaste desperata utspelet från landstingspolitikerna som handlar om att sälja ut namnen på våra tunnelbanestationer, man är beredd att ta till alla knep även de mest urbota, för att täcka de ekonomiska hålen som uppstått genom deras egen politik.

Tillsätt en haverikommission!

Claudette Skilving

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021