Hair är tillbaka – make love not war

 

Rockmusikalen Hair
GöteborgsOperan till 28 mars 2017

Inte så mycket hår på scenen den här gången. Inte så mycket handling som i filmen. Men musiken, wow. Fattar inte hur en fullsatt salong kan sitta så tyst och stilla!

Föreställningen bygger på rockmusikalen som sattes upp ”off Broadway” 1967 och före paus bjuder på ett prälband av välkända låtar, häftigt framförda av proffsig ensemble och orkester. Hatten av för scenografi, kostymer och koreografi med den stora scenens möjligheter.

Andra akt böljar mellan utflippade hallucogena trippar och hot om krig och död, också här med maxad musik, färg, dans, akrobatik. Claude (Vilhelm Blomgren) bränner först sin inkallelseorder, men så småningom ger han efter för trycket. Även protesterna är yviga – så som de såg ut då, när flower power, psykedelia och ”love, peace and understanding” var revolutionärt nog, och lite fri sex. Make love not war.

Men motståndet kom att växa till så mycket mer, i USA och över världen. Att vara för eller emot USA:s brutala krigsföring i Vietnam blev en vattendelare i många länder – mellan vänner, familjer, ung och gammal och olika politiska åsikter.

Något om det saknar jag faktiskt i progamhäftet. GöteborgsOperan brukar ha intressanta och vackra program som ger fördjupningar och speglar dåtid i nutid. Visst ger Magnus Lintons text om den svenska restriktiva narkotikapolitikens tillkortakommande något att fundera över.

Men just att de här protesterna så småningom kom att förändra hela västvärldens syn på folkrätt, demokrati, imperialism, kapitalism, människorätt, jämställdhet, ”det privata är politiskt” – you name it. Musiken och kulturen var centrala arenor och Hair ett viktigt inslag.

Musikalen hamnade även på ”riktiga” Broadway, i Stockholm som första scen iEuropa, sen London etc. Milos Forman gjorde sin film 1979.

Dock: GöteborgsOperan landar även nu i att militarism / patriotism / nationalism inte var rätt på 60-talet. Vi vet att det är ännu mindre rätt i dag. Så ”Let the sunshine in! Let the sunshine in!”

Text: Maria Wallin
Bild: Mats Bäcker

Hair GöteborgsOperan 2016
Regi & översättning Rickard Bergqvist
Musikalisk ledning Maritn Östergren
Koreografi Malin Zaki

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021