Sverige sviker förföljda

Vi kan inte göra så mycket åt vad som händer i Pakistan. Men vi kan erbjuda en fristad för dem som försöker fly undan hot och förföljelse.

Det är inte första gången som en advokat skjuts ner på öppen gata i Quetta i provinsen Baluchistan. Av pakistanska talibaner.

Det hände Idrees far också, en välkänd och populär advokat i Quetta. Gatorna fylldes av protesterande människor vid faderns begravning.

Idrees är välkänd tv-reporter och programledare i Baluchistan, själv allvarligt skadad vid ett självmordsdåd och många gånger mordhotad av de pakistanska talibanerna. Hans tv-team har vägrat att åka med honom på reportage. Som hazar och shiamuslim betraktas han som en vandrande måltavla och som ett livsfarligt hot för sina medarbetare. En av hans journalist-kollegor sköts till döds inne på sitt eget kontor.

Också Idrees kusin är mordhotad i sin hemstad. Båda har försökt att bosätta sig och arbeta i andra delar av landet för att undkomma förföljelse. Men islamisterna har hittat dem även där. De har fått hotbrev och blivit skuggade på gatan. Vilket till sist gjort deras situation i Pakistan ohållbar.

De flydde till Sverige för två år sen. Har suttit på samma asylboende, delat ett litet rum med varandra under denna tid av väntan på Migrationsverkets beslut.

Och båda har nyligen fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd!

För mig som läst in mig på deras fall är det fullkomligt omöjligt att begripa. Deras bröder och kusiner som sökt sig till andra länder (som Kanada, Ungern, Australien) har alla fått uppehållstillstånd, vissa just p g a den mördade fadern/advokaten.
Men advokatens egen son som söker skydd i Sverige, får avslag!

Vi kan inte som land göra så mycket åt vad som händer i Pakistan. Men vi kan erbjuda skydd för dem som försöker fly undan hot och förföljelse!

SVT, SR dagspress – Granska Migrationsverkets närmast summariska utredningar och avslag i deras fall. Det är flera både tjänstemän och politiker som bör få svara på frågor kring svensk asylrätt!

Maria Wallin

SVT: Utbrytargrupp tar på sig blodigt dåd

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021