Ledare – SocialPolitik nr 1/2016

Etta 1-16LEDARE: Drogfrågan på agendan

För några år sedan djupintervjuade jag människor som arbetade eller var klienter inom en ideellt driven behandlingsverksamhet, Halfway House Kinnahult.
Det startades på 60-talet av ett gäng idealister i Göteborg som ville göra något åt det elände som många missbrukare levde i. HWH hjälpte många, många – trots att de verkade med knappa resurser under hela fyra decennier.

Det känns som en helt omöjlig idé idag: vem skulle få för sig att starta ett behandlingshem bara för att det är viktigt? Utan tanke på att tjäna pengar?
Ändå skulle det behövas mer än någonsin: idealism, intresse för missbruksfrågor, att behandling får hög status.

När vi har arbetat med det här numrets tema Beroende har vi ändå fått en känsla av att missbruksfrågans låga status är på väg att förändras. Nu i april genomför FN en stor internationell konferens om droger, den första sedan 1998. Den gången pratade länderna mest om ”War on drugs”, att begränsa tillgången till droger med militära medel. Det hjälpte inte mycket. På årets konferens står istället prevention och behandling i fokus.
Här hemma ska Socialstyrelsen på eget initiativ kartlägga de förändringar i vårdlandskapet som skett och sker.

Du kan i det här numret också läsa om MonaLisa som kämpat i många år för att komma ifrån heroinet. Och om Mattias Gullberg som forskat om unga tjejer som missbrukar cannabis och som är arga för att de fått sämre och senare hjälp än killar. Vi har också besökt Iris nyöppnade behandlingshem enbart för kvinnor – sådana finns det för få av.
Kvinnors röster hörs ofta i SocialPolitik – inte bara när det är 8 mars – men nu berättar vi om franska feminister som startat sitt eget seniorboende i Paris, om hur det är att vara kvinna i en manskropp och tvingas sitta i mansfängelse i USA. Om hur kvinnorörelsen i Polen kämpar för sina frågor i strid med den nya konservativa regeringen. Och om män som engagerar sig mot våld mot kvinnor, för att det är en samhällsfråga – inte en kvinnofråga.

Helena Östlund

Du kan läsa om HWH Kinnahult på socialpolitik.com.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

1 Kommentar

  1. […] mer i SocialPolitiks temanummer om droger, nr 1 2016. Ledaren […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021