Ännu mera film

Jan Molin har sett ännu mera film på Göteborgs Filmfestival.

Lost in Munich
Petr Zelenka. Tjeckien

En film om en eventuellt blivande film. Och om det politiska spelet när Tjeckoslovakien tvingades lämna över Sudettyskland till Hitler. En nittio år gammal papegoja har en huvudroll. Det låter rörigt och är det. Men också lustigt, absurt och lite allvarligt.

Return of the Atom
Mika Taamila, Jussi Eerola. Finland

Finsk dokumentär om byggandet av det första kärnkraftverket efter Tjernobyl i Europa. Alla inblandade får komma till tals: De smarta direktörerna, kommunalpolitikerna, de utnyttjade polska arbetarna och de få kritikerna. Som vanligt blir projektet väsentligt dyrare än planerat och många år försenat. Avslöjande men lite segt.

The Road
Zanbo Zang. Kina

En dokumentär om ett motorvägsbygge som är minst lika avslöjande. Alla är korrupta: Det privata byggföretaget, kommunistpartiet och de lokala funktionärerna. Jobbarna från andra delar av Kina får inte sin lön. När de protesterar blir de misshandlade av gangsters inhyrda av en myndighet. De närboende får inte ersättning för förstörda hus, raserade Buddhafigurer och gravar.

Det enda positiva och lika häpnadsväckande är att filmen alls kunnat göras.

Nise – the Heart of Madness
Roberto Berliner. Brasilien

1944 kommer en kvinnlig läkare till ett mentalsjukhus. Hon har andra idéer än de manliga läkarna som anser sig vara moderna när de använder lobotomi och elchocker. Hon behandlar de ”obotbara” som människor, får dem att börja måla och skulptera, anordnar fester. Med resultat att de får tillbaka självförtroende, börjar tala och umgås. De blir helt enkelt åter fungerande människor.

Detta intensiva och välspelade drama är tyvärr aktuellt än i dag då psykiatrin alltjämt behandlar människor med elchocker och söver dem med psykofarmaka.

Occupied
Erik Skjoldbjaerg. Norge

Norsk TV-serie varav de två första avsnitten visas. Som recensent är jag naturligtvis inte nöjd med att inte få se hela serien. Fast den är spännande. Skickligt skådespeleri, snabba scenförändringar, vackra bilder. Men är en halv TV-serie något att visa på en filmfestival?

Francofonia
Alexander Sokurov. Frankrike med flera.

Den egensinnige Sokurov är en särling i filmvärlden. På filmfestivalen i Göteborg har tidigare visats ”Den ryska arken” som skildrar Eremitaget i en enda lång tagning och ”Faust” utspelad i en eländig och grym medeltid.

Här skildras Louvren ur många perspektiv. Napoleon dyker upp och kommenterar målningar: ”Det är jag!” Samlingarna består inte så lite av de konstföremål som just Napoleon rövade under sina krig. En stor del handlar om Louvren under den nazistiska ockupationen och hur man försöker värna konstverken. Allt kommenterat högst personligt och stundtals bisarrt. En humoristisk, tänkvärd och mycket annorlunda film.

Jan Molin

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

SOCIALPOLITIK NR 2 2019