Har brukare något att säga till om i missbruksvården?

Ja, faktiskt. Över hälften av tillfrågade var hyggligt nöjda med sitt inflytande. I synnerhet de som visste vad de ville ha hjälp med och som hade förmåga att uttrycka detta och att ställa krav. Och som var nyktra.

Detta redovisades vid seminariet – Brukarinflytande i praktiken – som arrangerades av SoRAD vid Stockholms universitet den 19 maj. I forskningsprojektet Individens ställning i missbruks- och beroendevården – brukarinflytande i praktiken har forskarna intervjuat 36 brukare samt personal från socialtjänsten och beroendevården.

Råd från brukarna för att få inflytande var bland annat att man ska vara ärlig, inte vara rädd, våga lita på att man kan få hjälp, visa respekt och följa de planer som görs upp. Ömsesidig respekt betonades av alla och både brukarna och personalen framhöll att relationen var viktig. Men att skapa en relation hindras bland annat av tidsbrist och ramar för vad som ingår i vårdgivarens uppdrag. Inom beroendevården ska man begränsa samtalstiden till något som man kallar ”korta motiverande samtal”. Här ligger det nära till hands för klienten att känna sig som en pinne i statistiken i stället för en som behöver bli lyssnad till.

Den efterföljande diskussionen handlade till stor del om hur bristen på resurser påverkar arbetat. Brukarna ville ha mera tid och större engagemang av socialarbetarna. Att de ska fortsätta att bry sig. Att de hör av sig och frågar hur det går och att kontakten inte avslutas abrupt vid inskrivning i boenden eller på institution. Socialarbetarna vill men hinner inte. Dessutom begränsas brukarinflytandet av de ramar, regler och riktlinjer som omger arbetet. För mycket tid till dokumentation, uppföljning, och kontroll, utan att det ger svar på hur det gått för klienten. Om en klient inte kommer tillbaka inom ett år betraktas behandlingen som lyckad. En av paneldeltagarna påpekade att detta kunde bli gravt missvisande eftersom det också omfattar dem som dött.

Forskarna ska nu analysera materialet och återkommer vid årets slut med en rapport. Den ser vi fram emot.

Gun-Lis Angsell

 

 

Postad i

1 Kommentar

  1. Mimmi Schröder den 16 jun 2015 kl 19:37

    Intressant! Den här forskningen nämner jag i min uppsats om brukarinflytande inom socialtjänstens missbruksvård, där jag intervjuat socialsekreterare om hur de uppfattar och erfar fenomenet och vad de har att säga om om förutsättningarna för tillämpningen av det goda målet i deras arbete. Tack för detta /MimmiLämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2020