Inget åtal väcks om Donias död

Förundersökningen om tjänstefel när Donia Hassan dog i sitt familjehem är nedlagd. Brott kan inte styrkas säger åklagaren Mathias Larsson.

Den 28 april 2012 dog 15-åriga Donia Hassan av dubbelsidig lunginflammation i sitt familjehem i Simrishamn. Hon hade varit sjuk en längre tid och hennes död polisanmäldes bland annat av den biologiska mamman. Åklagaren prövade frågan om vållande till annans död men det ledde aldrig vidare. Våren 2013 gjorde Socialstyrelsen en granskning där man ifrågasatte om Donia fått god vård. Familjehemmets lämplighet hade inte utretts och ingen genomförandeplan fanns. Men inget mer hände förrän TV4:as Kalla Fakta granskade fallet i höstas.

– Det finns anledning att anta att tjänstefel begåtts, därmed inte sagt vem eller vilka som gjort fel, sa åklagare Mathias Larsson då i oktober 2014 efter att programmet sänts.

Han beslutade att inleda förundersökning något, som välkomnades av bland andra Margareta Lundberg, som gjort Socialstyrelsens granskning.

Sedan har förhör hållits med handläggare på socialtjänsten, socialnämndens före detta ordförande och en familjehemskonsulent på Attendo.

Idag kom så beskedet. Förundersökningen läggs ner.

– Även om man kan se brister på formella punkter är det inte tillräckligt för ett straffansvar. Det går inte att se något orsakssamband mellan bristerna och flickans tragiska död, säger Mathias Larsson.

Även om det inte fanns någon genomförandeplan för vården, hade nämnden inte missat detta utan helt enkelt valt att skjuta på att ta fram planen några månader.

Man hade muntlig kontakt med Attendos konsulent och det är inte reglerat i lag att en sådan plan ska finnas efter en viss bestämd tid, kommenterar Mathias Larsson.

– Det går i vart fall inte att bevisa att man brustit i att erbjuda god vård och därför lägger vi nu ner förundersökningen.

Text: Anna Fredriksson

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021