MR-brott mot barn i Sverige

 

FN uppmanar nu till ett totalförbud mot bältning och isolering av barn på alla typer av institutioner.

Text: Linda Weichselbraun | Bild: Anneli Jäderholm | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 1 2015

Hur ofta barn och ungdomar isoleras eller spänns fast inom svensk psykiatri vet ingen. En tonårsflicka spändes fast i bälte 49 gånger på ett halvår, visar dokumentation som SocialPolitik tagit del av. Samtidigt rapporterade sjukhuset officiellt in mindre än fem bältesläggningar av minderåriga – för hela året. Trots att Socialstyrelsen kräver att alla tvångsåtgärder ska rapporteras till patientregistret.
I dag råder det så stora brister i inrapporteringen att det är omöjligt att få en sann bild över antalet isoleringar och fastspänningar inom psykiatrin. Detta kritiserades av Europarådets antitortyrkommitté redan 2009.

Nu har även FN riktat ljuset mot bältesläggning och isolering på svenska institutioner. I en färsk rapport från FN:s barnrättskommitté riktas skarp kritik mot att barn och unga isoleras och spänns fast inom psykiatrin, samt att minderåriga isoleras med restriktioner på häkten, i polisförvar och på särskilda ungdomshem. Sverige uppmanas till ett totalförbud av bälten och isolering inom vården, och till att tillhandahålla utbildning för vårdpersonal i metoder att vårda utan våld eller tvång.
I en intervju med Svenska Dagbladet framhåller Renate Winter, österrikisk domare och medlem av FN:s barnrättskommitté, att det är ”helt obegripligt att bältning används som metod” och att ”det är svårt för oss att förstå hur det fortfarande kan användas i detta århundrade i Sverige”.

97 minderåriga hölls isolerade med restriktioner i svenska häkten 2013. Enligt FN:s konvention om barns rättigheter får barn inte utsättas för tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. FN:s barnrättskommitté uppmanar därför svenska staten att helt förbjuda isolering av barn och unga på alla typer av institutioner.
Barnombudsman Fredrik Malmberg, på plats i Genève vid mötet med FN:s barnrättskommitté, säger till Ekot:
– De frågor som blev mest skarpa handlade om barn i riktigt utsatta situationer. Om tvångsåtgärder mot barn i psykiatrin och om barn på ungdomshem eller i arrest och häkte som kan bli isolerade. Där tyckte jag att det brände till som mest.

Linda Weichselbraun
linda[at]lejoni.se

Läs mera:
http://www.no-more.se/
FN-rapporten: Convention on the Rights of the Child /C/SWE/CO/4

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021