Barn får inte bältas, inte isoleras!

LEDARE SocialPolitik nr 1 2015 Maria Wallin: FN:s barnrättskommitté häpnar och tillrättavisar Sverige – än en gång! För brott mot mänskliga rättigheter.
Att isolera och bälta barn inom psykiatrin, att isolera barn med restriktioner i häkten och på andra institutioner, det är helt oacceptabelt.

Europarådets antitortyrkommitté har varit på Sverige tidigare. Nu är det höga jurister inom FN som tycker det är ”helt obegripligt att bältning används som metod… i detta århundrade”. Att en ung flicka bältats 49 gånger på ett halvår visar på en psykiatri i akut behov av nytänkande. Det är bara att ansluta sig till kampanjen No More!
Och att ensamkommande barn försvinner eller att asylsökande pojkar spärras in på låst behandlingshem på lösa grunder – det visar på ett flyktingmottagande och en social barnavård förblindad av patriarkala strukturer. Utan ansvar för de ingrepp samhället tar sig rätten att göra.

Men handlar det också om koloniala tankemönster? Som i Australien, där aboriginska barn omhändertas i stor omfattning. The Stolen Generation är mormödrar som protesterar mot att deras barnbarn tvångsförflyttas .

I SocialPolitik nr 1/2015 blottlägger vi härskarstrukturer som gör att vi inte ser klart – inom social barnavård och inom psykiatri. Det patriarkala ovanifrånperspektivet måste överges, respekt och delaktighet bli ledord – på allvar. Alternativa vägar och metoder prövas.

Vi hämtar inspiration från isländskt nytänkande. Hos psykiatriker Cecila Brain som doktorerat om hur personer med schizofreni hanterar stigmatisering.
Vi följer också läkning och uppbrott i Fia Adler Sandblads scenkonst – hämtat ur hennes erfarenheter som fosterbarn. Vi möter Marie Kjellgren som steg för steg återerövrar sitt eget liv, efter vindlande vägar genom psykiatrin.

Majja Solanas Carlsson lyfter klassperspektivet inom socialt arbete. Fattigdom läggs också som en extra sten på föräldrar med neurologiska funktionsvariationer.
Vi avslutar på restaurang – i Rom.

Välkommen!
Maria Wallin

Beställ SocialPolitik nr 1 2015

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021