De Utvalda

 

RECENSION: Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers förlag Det är otäck läsning. Pojken Adrian Ziegler tas in på barnsjukhuset Spiegelbrunn i nazismens Österrike. Där undersöker man, ”behandlar” och dödar barn systematiskt – med hänvisning till vetenskap.
Sem-Sandberg har gjort en gedigen research men väljer ändå romanens form, där enskilda individer inte går att identifiera. Det gör inte berättelsen mindre realistisk. Med detaljerade beskrivningar av både fysisk och psykisk misshandel dras läsaren in i en fasansfull verklighet där vuxna torterar och mördar barn som ett led i en rasbiologiskt präglad sjukvård.
Vi får även följa överlevarna in i efterkrigstiden när rättvisa skulle skipas och upprättelse ges åt de dödade barnen. Ett sorgligt och uppgivet avsnitt. Hur man än vrider och vänder på sanningen kommer aldrig offren för ”forskningen” att återuppstå.
Boken är mycket läsvärd, men kräver sin tid. Författaren ger oss en oerhört detaljerad verklighet att förhålla oss till.

Monica Armini

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021