Alltför adlig, alltför rik, alltför lättjefull

 

RECENSION: Viveka Adelswärd, Carlssons Och – alltför välklädd. Tala om en nästan osannolik gay-ikon: Jacques d’Adelswärd Fersen. Han levde 1880–1923. Det var på Capri han svalde 5 gram kokain med ett glas champagne och därmed ändade sitt 43-åriga liv.
20 år tidigare hade han varit omtalad i Paris salonger för sin skönhet, förmögenhet och begåvning. Som författare och poet. Men 1903 kom skandalen. Han häktades för ”förförelse av minderårig” och var tvungen att lämna Paris. Slog sig ner på Capri. Och fastnade i ett opiumberoende. Samt ett världsvitt resande med livskamraten Nino.
Men, vem var han – egentligen? Hans bakgrund? Författaren har gjort en grundlig forskning. Hon skriver med en intressant, personlig stil. Elegant, charmig och – lite överklassig. Ja, man får en god portion av ”la belle epoque”. Men man lär knappast känna huvudpersonen. En enda gång var han i Sverige. Boken är rikt illustrerad.

Örn Lindstrand

Lämna en kommentar

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2020