Rättssäkerheten i fara!

 

EttaAllt fler asylsökande ensamkommande barn spärras in på behandlingshem. På grunder som inte ”räcker” för en placering på låst institution! Trots att lagen är tydlig; minderåriga får inte spärras in.
Socialtjänsten anger ofta hot om våld eller våld och misshandel, men det framgår inte tydligt vad pojkarna gjort – en blomkruka i väggen, en väskryckning? Personalen på SiS behandlingshem känner en stark oro för ungdomarnas rättssäkerhet; en ”svensk” grabb hade inte hamnat på sluten anstalt på så vaga grunder. De ser placeringen som en konsekvens av en överbelastad socialtjänst och att kommunerna inte förmår ta hand om ungdomarna. Men också som ett ”dolt uppdrag” från socialtjänsten att hålla ungdomarna inlåsta fram till avvisning.
Akut ärende för Socialstyrelsen! Och regeringen!

Men Socialtjänstens överbelastning räcker inte som förklaring till hur en annan grupp barn missgynnas. Barn till ensamstående mödrar. År 2013 behövde var femte ensamstående mamma söka socialbidrag. Ett socialbidrag som urholkats – du får bara ut 90 procent jämfört med bidragsnivåerna 1985. En systematisk marginalisering av ensamstående kvinnor och barn som pågått i decennier. Oberoende av politisk majoritet.
Samtidigt som hårdare regler inom socialförsäkringen gjort fler socialbidragsberoende. Och 2/3 i Sverige blivit allt rikare!

Om mänskliga rättigheter handlar också artikeln Vi är romer och tiggare som En fråga för EU – och oss. Ett värdigt bemötande i Sverige gör inte att vi invaderas av fler fattiga, men EU måste kräva att Rumänien för alla biståndsmiljoner förbättrar levnadsvillkoren för sina romer. Så folk kan stanna hemma hos sina familjer.
Vi synar också EU:s projekt mot utanförskap; som gynnar anställda byråkrater med inte lyfter in folk ”utifrån” och ”in”.

I SocialPolitik nr 4 möter vi överlevare – från missbruk och hemlöshet i Malmö, Musketörerna i Rågsved och nyligen disputerade f d knarkande gangstern i Majorna. Och Malvina, förlorad i psykiatrins korridorer. Överlevnad är dock inte given för kurdiska kvinnor som tagit till vapen i kampen mot IS.

Välj SocialPolitik som julklapp. Välj klappar med stöd till barn och flyktingar bortom juleljusen. Gå inte förbi tiggaren på gatan. Gör julen hållbar! Bojkotta köphysterin!
Maria Wallin

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021