Urspårad debatt om sjukförsäkringen

 

Antalet nya sjukskrivningar ökade inte. Det var rehabiliteringsarbetet på arbetsplatserna som havererade. Liksom mediernas granskning.

Statsvetaren Björn Johnson vid Malmö högskola visar i sin nyutkomna bok Kampen om sjukfrånvaron hur problemet som vid millennieskiftet kallades för ”den galopperande sjukfrånvaron” överdrevs och felvinklades.
Efter att kostnaderna för den svenska sjukförsäkringen skjutit i höjden vann bilden av de sjukskrivna som fuskare och inbillningssjuka mark. Sjukförsäkringen pekades ut som ett lättlurat system, krav på hårdare tag hördes och drevet gick mot de sjukskrivna.
Det var i stället rehabiliteringen ute på arbetsplatserna som havererade. Anställda fick inte hjälp att komma tillbaka, utan gick kvar i allt längre sjukskrivningsperioder.
Ett allt mer polariserat och onyanserat debattklimat, inte minst i media, ledde politikerna till att fatta beslut på bristfälliga och i vissa fall direkt felaktiga grunder.
Björn Johnsons studie omfattar tiden från 1995 och framåt. Han jämför de påståenden som var vanligast den offentliga debatten med statistik och resultat från arbetsmiljöforskning, sociologi, statsvetenskap och nationalekonomi. Många påståenden saknade stöd i statistiken: tvärtemot vad som påstods  minskade till exempel antalet nya sjukskrivna arbetslösa under den här tiden.
– Medierna har inte skött sin granskande uppgift, och politikerna har i sin tur grundat sina beslut på en felaktig och överdriven bild av problemet, säger Björn Johnson.

Läs vidare:
Kampen om sjukfrånvaron, Björn Johnson, Arkiv förlag

Kvinnor är i majoritet
Cirka 13 000 personer utförsäkrades från försäkringskassan vid årsskiftet och skrev in sig på arbetsförmedlingens introduktionsprogram. Nära 8 500 var kvinnor, medan knappt 4 300 var män. Närmare hälften som anmält sig till arbetslivsintroduktionen hade olika grader av funktionsnedsättning.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021