RECENSION: Kent Werne, Atlas. Werne har åter gjort det som är så viktigt – belyst kopplingen mellan politik, nationalekonomi och den enskilda människans verklighet i de senaste årens utveckling i Sverige. I Ofärdsland varvar han kapitel som ger en politisk, samhällsekonomisk och historisk bakgrund med intervjuer där människor som drabbats hårt får tala till punkt. Det skapar en effektiv spännvidd.
Det känns meningsskapande att få veta att ord som arbetslinjen och utanförskap inte alls är nya, och hur olika ekonomiska modeller/synsätt tillämpats över tid. Hur lönenivåerna hållits tillbaka med argumentet att det då blir medel till fler arbetstillfällen. Blev det så? Vart tog de insparade pengarna vägen?
Ofärdsland tar inte upp de stora aktieutdelningarna, vinster som inte återinvesterats. Det hade varit önskvärt för helhetsbilden, det är inte säkert att de som läser Ofärdsland även läst Wernes/Fumarola Unsgaards (red) bok Den stora omvandlingen, där kapitalägarnas plats i systemet görs tydlig.
En viktig bok. Är det verkligen strategiskt att släppa Ofärdsland endast en månad innan valet? Nå – läs den även efter, oavsett resultatet! Vi måste alla veta vad vi har att bygga upp igen.

Ethel Andersson

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021