Ladivine av Marie NDiaye

 

Ladivine är franska för gudomlig och skildrar hur till synes osjälvisk moderskärlek  kan skapa skuld och skörda avstånd, svek; och ännu mera skuld. I Marie NDiayes nya roman.

Marie NDiaye skriver hur Ladivine ”härsklystet hade försakat sig själv för sin dotter och sin man” och hur ”hennes överdrivna omtänksamhet och den där aningslösa, ogripbara, förfärliga hängivenheten…”
Visst har boken många bottnar, många dråpliga situationer (semestertripperna är obetalbara!) i ett forsande ordflöde. Studier i beskedliga människors tafflig oförmåga, där enkla händelser kan ge myriader av tankar, känslor och reaktioner. Inte ointressanta, men ofta obegripliga, absurda, förvridna. Ingenting är förutsägbart, allt kan hända – och händer. Visst är Ladivine ”en feberlik saga om att svika sitt ursprung och hur det förgiftar, förmörkar och förgör”.
Men Ndiaye smiter ändå från sin egen story – om mormor, dotter, hennes dotter och dotterdotter. Att lägga den röda tråden i en hundrackas blick på andra sidan gatan. Nej, jag känner mig underhållen – men snuvad. /Maria Wallin

Ladivine
Marie NDiaye
övers: Ragna Essén
Natur&kultur

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021