BO vill ha lag mot isolering av unga

 

Fler än 500 unga under 21 år har häktats 2014 med restriktioner som innebär att de sitter isolerade utan kontakt med andra än sin advokat, utredande poliser och häktespersonalen.

Den som suttit längst är en nu 24-årig man som i mitten av oktober befunnit sig i häkte i 1 427 dagar, dvs 3 år och 332 dagar.
Sverige har flera gånger fått kritik av Europarådet och FN:s tortyrkommitté för långa isoleringstider i häkte. Men också att häktestider i Sverige ofta innefattar stränga restriktioner som begränsar den häktades kontakt med andra.

Det största hindret för att bryta isoleringen under häktestiden är enligt Kriminalvården just domstolarnas restriktioner – som ofta beslutas tämligen rutinmässigt, oavsett vilket brott man är misstänk för. Det handlar mer om huruvida åklagaren hävdar att man kan påverka andra eller förstöra bevis.

I februari presenterade en arbetsgrupp från Åklagarmyndigheten ett förslag till riksåklagaren för hur ”oproportionerligt långa” häktningstider ska kortas. Bland annat föreslås att Åklagarmyndigheten tillsammans med Kriminalvården ska verka för att alla häktade får laglig rätt till minst 2 timmars mänsklig kontakt per dag. Åklagarna uppmanas också att på olika sätt underlätta den häktades kontakt med omvärlden.

När Kriminalvårdens förslag nu kommer gäller det 2 timmars kontakt med andra, men bara för de yngsta häktade. Barnombudsman Fredrik Malmberg   säger i en kommentar till Ekot, att det behövs en lagändring om att unga inte får hållas isolerade. Han delar också kritiken mot att unga alltför ofta får restriktioner utan att det har prövats ordentligt.
– Jag tycker det är en skam att Sverige gång på gång fått den här internationella kritiken och jag tycker att vi ska ta kritiken på allvar för det leder på den skador på de här barnen, det är oerhört farligt att bli isolerad i 22 av dygnets timmar eller mer. Att vi nu har en satsning där man pratar om att man hoppas kunna minska den tid barn är isolerade det är naturligtvis bra, men det är helt otillräckligt.

Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021