Nu börjar de välregisserade attackerna!

 

Efter den nya regeringens utspel om vinster i välfärden pågår en kraftsamling på högerkanten. Det skriks högt och välorganiserat, för det är ingen hejd på allt elände som nu hotar svenskarna. I Aftonbladet (8/10) under rubriken Nu börjar den svenska välfärden nedmonteras, vars avsändare Almegas näringslivschef Ulf Lindberg, beskriver ett förfärligt scenario om inte bolagen får fortsätta att plocka ut vinster ur vår gemensamma kassa dvs skatterna.

Han skissar på några riktigt allvarliga effekter:

Svårigheter att resa externt kapital inklusive begränsade möjligheter till banklån i en bransch som av långivarna redan anses ha hög risk på grund av framtida intäkter och potentiella svårigheter att sälja företaget samt begränsade möjligheter att få avkastning på det värde som bolaget har skapat.

Det är alldeles tydligt att det inte är oron för nedmonteringen av välfärdens som skrämmer riskkapitalisterna utan de begränsningar av vinstuttagen som ska införas. Alla allvarliga konsekvenser som Ulf Lindberg beskriver handlar nämligen inte alls om gamla och sjuka, brukarna/de vårdbehövande, utan endast omsorgen om bolagsledningarna/ägarnas intressen. Deras möjligheter att fortsätta att plocka ut vinster och stoppa i sina redan välfyllda fickor. De privata bolagens oro delas heller inte av personalen, eftersom de har fått se sina arbetsförhållanden försämras under de senaste åren i syfte att ge ägarna vinst. Jag har släkt och vänner som arbetar inom den privata vårdsektorn. De kommer garanterat inte att fälla en enda tår. Tvärtom tycker de att det är på tiden!

Kan vårdbolagen med stöd av allianspartierna och vissa media mobilisera, kan väl vi som efterlyst dessa insatser mot vinster i välfärden också agera. Vi har visserligen inte det resursstarka näringslivet bakom oss, men vi kan vara trygga i att vi har en majoritet av befolkningen på vår sida.

Claudette Skilving

Postad i

1 Kommentar

  1. Anders Löwdin den 9 okt 2014 kl 15:27

    Ett annat exempel på reaktionerna hos Timbro är Karin Svanborg-Sjövall’s debattinlägg hos Dagens Arena: Jag vill inte leva i Palmes samhälle ..

    Citat:

    Jag vill bo i ett land som respekterar äganderätt och självbestämmande och där Sveriges statsminister inte låter ledaren för det gamla VPK diktera välfärdens villkor. Jag vill se en återpolitiserad borgerlighet som lämnar statskramandet bakom sig och ett näringsliv som sträcker på ryggen och försvarar sig när välståndsskapande krafter beskrivs som ”parasiter” och ”cancersvulster”.Lämna en kommentar

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2020