Hur får IS sina vapen?

 

 

Stridsvagnar rullar fram med jublande soldater beväpnade med automatgevär och granatkastare. Det är IS som intar ännu en stad.

Vi förfäras över deras omänsklighet och grymhet när de öppet mördar inte bar motståndare utan också civila, kvinnor och barn.
När Saudiarabiska trupper går in i Bahrein och slår ner ett folkligt uppror eller när egyptisk militär i en kupp tar makten över landets första folkvalde president vet vi att vapnen är amerikanska.
Men varifrån får IS sina tunga vapen? Vem förser terrororganisationer som Boka Harram och Al Shabab med samma tunga vapen? Var har de tillverkats? De flesta i USA, Ryssland, England, Frankrike och Israel. Ibland också i Sverige.
Men inte ens England och Frankrike som i alla tider försett diktaturer med vapen säljer direkt till terrororganisationer som IS. Men de låter sina vapentillverkare sälja till mellanhänder. Ryssland göder IS:s motståndare Syriens diktator Assad med vapen men säljer också till diverse vapenhandlare. Våra svenska vapen skall ju inte gå till stridande länder men vi kan erinra oss Bofors försäljning till Östtyskland och andra ”förbjudna” länder.

Några påstår att vapnen kommer från Libyen – en stat i upplösning där olika klaner och islamiska fundamentalister tagit över vapen från Kadaffis styrkor och också kunnat handla vapen utan kontroll. Privata saudiska rikemän med sin primitiva whahabitiska religion som ledstjärna anses också förmedla vapen till islamistiska fundamentalister. Enskilda vapenhandlare som Viktor Butt, f d major i KGB, var tidigare inblandad i försäljningar till bland andra exdiktatorn Taylor i Liberia, FARC-gerillan och eventuellt AL Qaida. Men det förklarar inte den massiva tillgången på tunga vapen.
Vi vet alltså inte hur IS får tag i sina vapen. Det internationella intresset för att få kläm på det borde ha prioritet 1 men förefaller ljumt. Stormakterna borde ha ett gemensamt intresse av överenskommelser som kan stoppa illegal vapenhandel. Men då måste de också få sina egna vapentillverkare att följa ett sådant regelverk. Sverige borde ta ett initiativ för att få till stånd en internationellt agerande mot den illegala vapenhandeln. Det borde vara mer angeläget än att bidra till vapenfabriker i Saudiarabien och samverka med vapenindustrin i Kina och Israel. Eller gå med i Nato.

Jan Molin
jan.r.molin[at]gmail.com

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021