[singlepic id=610 w=240 h=388 float=left] Aron Etzler, Karneval förlag Etzler har varit chefredaktör för Flamman och blev under bokens tillkomst partisekreterare åt V. Men det är ingen politisk pamflett utan en inträngande analys av hur de Nya Moderaterna lyckats utmanövrera Socialdemokraterna i två val.

Ezler visar hur strategiskt skickligt Reinfeldt och hans närmaste medarbetare – Schlingman, Borg och Littorin – agerat. De har fört en klassisk högerpolitik som inneburit allt fler privatiseringar, försämrad a-kassa och försäkringskassa, ökade klyftor mellan rika och fattiga. Men de har kallat det något annat.

Skattesänkningar som inte är populära hos svenska folket kallas i stället för jobbskatteavdrag. Privatiseringar är ett förbjudet ord; i stället talar de om mångfald. Högern har ersatts av det Nya Arbetarpartiet.
Gentemot S har man använt ”negativt kampanjande”, vanligt i amerikansk politik, d v s att angripa person. 2006 lyckades man få Göran Persson att framstå som bufflig och okänslig och 2010 Mona Sahlin som svag och framför allt slarvig (Toblerone). S:s politik kom därmed i skymundan för personerna i ledningen som utmålades som otrevliga eller oansvariga.

Etzler hävdar med många konkreta exempel att valen mer avgörs av inställningen till ledande politiker än sakfrågor. Den fråga boken väcker är om Reinfeldteffekten lyckas också i år. /JM

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021