Att följa med samtiden – kvinnojoursrörelse i förändring

 

[singlepic id=543 w=303 h=437 float=left] Viveca Enander, Carin Holmberg & Anne-Li Lindgren, Atlas Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbund, SKR, bildades 1996 som ett alternativ till Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige. Den största skiljelinjen mellan SKR och Roks handlar om synen på män och barn och viljan att definiera sig feministiskt.

Centralt för hela kvinnojoursrörelsen är motsättningen mellan att vara en rörelse med politiska målsättningar och samtidigt vara nära knutna till staten. Studien visar att öppenhet och demokrati verkar ha gått före ideologin inom SKR. Förmodligen i hopp om att öka möjligheten att påverka politiskt. SKR verkar dock snarare ha följt med i de politiska svängningarna än påverkat då de verkat med staten i större utsträckning än mot. /HH

Lämna en kommentar

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2020