Hjärtat tar stryk av dålig ekonomi 

Personer utan ekonomisk marginal hade en klart högre risk att drabbas av hjärtsjukdomar och förtida död, visar en ny studie av Hjärt-Lungfonden. Skam lyfts upp som pådrivande stressfaktor.

Var sjätte person i Sverige klarar inte oförutsedda utgifter på 8 000 kronor. Det innebär att 1,3 miljoner ligger i riskzonen för hjärt- kärlsjukdomar.
– Det kan handla om att personer med dålig ekonomi inte har tid eller råd att vårda sin hälsa, att de ofta bor i sämre beställda områden eller att de skäms. Skam är en källa till kronisk stress som i sin tur kan leda till hjärt-kärlsjukdom, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Forskarna har följt upp deltagare från en studie som gjordes i slutet på 90-talet. De fick genomgå en hälsoundersökning där frågan om de hade en ekonomisk marginal på 10 000 kronor också ingick. Resultaten visar nu att personer utan ekonomisk marginal hade en klart högre risk att drabbas av hjärtsjukdomar och förtida död. Resultatet kvarstod även sedan man hade tagit hänsyn till kända riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.
– Det här forskningen ger oss ny kunskap om fler riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar än högt blodtryck, övervikt och rökning, säger Jan Nilsson.

Undersökningen om ekonomisk stress presenteras tillsammans med annan ny forskning i den årliga Hjärtrapporten som Hjärt-Lungfonden släpper i september.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021