Brasilien efter VM

Det gick inte som väntat. Brasilien visade sig vara en skicklig arrangör. Flygplatserna fungerade och matcherna kunde genomföras utan problem.

Många hoppades på kraftfulla demonstrationer under VM, men det fanns ingen samlande politisk organisation eller tanke, därför hände inget. Vilket gladde mig, varför? Jo, effekten av demonstrationerna förra året vara att presidenten Dilma Rousseff försvagades och att högeroppositionen, som är minst lika korrumperad, andades morgonluft.

De flesta budskapen i manifestationerna var mycket bra. Det har förekommit mycket korruption kring byggandet av stadion Maracana; det har blivit dyrt, folk har förflyttats. Det skulle satsas mycket mer på skolor och sjukvård, helt riktigt. Men protesterna blev mycket populistiska.  Brasilien har ett så kallat klientelistiskt system, där politiker knyter väljare till sig genom olika bonussystem. Politikerna tjänar mycket, har en stor stab knutna kring sig personligen, de kan enskilt dirigera pengar till projekt och har möjlighet att kontrollera dessa projekt så att de själva tjänar på dem. Det gör att människor hoppas på enskilda politiker istället för att se till ideologin och krafterna bakom.

Dilma försökte få gehör för en politisk reform i Brasilien för att minska enskilda politikers inflytande. Men kongressen var helt ointresserad av Dilmas förslag.

Fotbollen då? Målfacit 10-1 är naturligtvis en nationell katastrof. Den gamla stjärnan Romario lär ha föreslagit en parlamentarisk undersökningskommission kring fotbollsförbundet CBF. Låter mycket klokt. Där finns verkliga myglare och skurkar, massor av pengar försvinner. Man borde satsa på fotbollsakademier, som i Tyskland. I Brasilien är det ännu viktigare med tanke på alla unga talanger i fattiga områden som inte har en chans att få spela.
Dilma har föreslagit ett slags förstatligande av CBF, vilket kanske inte är lösningen. Hoppas i stället hon lyssnar på Romario.

Lennart Kjörling, Brasilienkännare och debattör

Klientelism har sina rötter i slavtiden och de patriarkaliska band som fanns mellan slavar och slavägare. Det gällde att hålla sig väl med ägaren, då kunde man få vissa mindre förmåner.
Systemet lever kvar på landsbygden och har förts vidare till städerna där politiker ”hjälper” vissa områden med investeringar. Ofta knyts lokala intressegrupper upp.
Det kan röra sig om rent röstköp, men i bakgrunden finns alltid tanken på att man behöver ha stöd av en mäktig man.
Skall Brasilien förändras krävs det att detta system bekämpas.
_______________________________________________
Brasilsuecia mailing list
[email protected]
http://list.avajadi.net/listinfo/brasilsuecia

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021