Välutbildad drar ifrån i livslängd

 

Skillnader i medellivslängd mellan grupper med olika utbildningsnivå har ökat sedan början av 2000-talet. Välutbildade lever längre. I gruppen kvinnor utan gymnasieutbildning har medellivslängden däremot stagnerat sedan 2006.

Skillnader i medellivslängd mellan grupper är nu större än skillnaden mellan kvinnor och män. Medellivslängden för kvinnor och män med eftergymnasial utbildning är ungefär 5 år högre än för dem som sknar gymnasieutbildning, medan skillnaden mellan kvinnor och män generellt är dryga 3 år.
Den återstående medellivslängden vid uppnådda 30 års ålder var drygt 54 år för kvinnor och knappt 51 år för män under perioden 2011–2013.
D v s utbildning påverkar medellivslängden mer än kön. Välutbildade lever längre.

I Sverige är det bara 9 procent av dödsfallen som inträffar före 65 års ålder. Mest intressant är därför beräkningarna av den återstående medellivslängden från 65 års ålder. Gruppen med eftergymnasial utbildning haft en större ökning av medellivslängden än grupperna med gymnasieutbildning eller enbart grundskola.
Skillnaderna mellan dessa grupper har alltså ökat.
Källa: SCB

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021