En vargavinter utan internet

[singlepic id=328 w=300 h=271 float=left]

Kan man leva utan att vara uppkopplad? Inga datorer, mobiler, dvd- och mp3-spelare. Nej det går inte – utan kraftig abstinens. Sen är det nästan värt det!

Krönika i SocialPolitik nr 1 2012 | Text: Maria Korpskog | Prenumerera

Tänk dig att du en dag plockar undan alla datorer, mobiler, dvd-spelare, mp3-spelare och teveapparater hemma. Tänk dig att du även inkluderar barnens alla multimediaprylar i din storstädning. Hur känns den tanken?
Susan Mausharts bok Nedkopplad beskriver hur livet blev för henne och hennes tre tonårsbarn under det halvår som hon gjorde precis detta. Jag läste boken och fick hjärtklappning. Dels för att tanken är så oerhört provocerande, dels för att den lockade mig. Det kändes inte bra att jag allt som oftast talade med barnen vänd från dem, mot datorskärmen. Jag behövde verkligen en paus själv! Jag kallade allt mitt slösurfande för omvärldsbevakning, nätverkande och research – men egentligen spelade jag dataspel, skrev oändliga mängder inlägg på Facebook och hetsköpte konstiga saker på Tradera. Saker som jag verkligen inte har råd med. Jag ville förändra mitt beteende och sökte stöd hos Maushart och hittade snart fler läsvärda böcker i samma ämne.
Jag läste The Shallows av Nicholas Carr, om vad internet gör med våra hjärnor och konstaterade krasst att internet (och en och annan chokladkaka för mycket) har gjort mig fet, ful, fattig och korkad. Därför bestämde jag mig för att ta en nätpaus. Under ett halvårs abstinens kanske jag kan bli smal, snygg, rik och smart? Man måste ju pröva.

Jag började berätta för mina vänner att jag tänkte ta ett halvt års internetuppehåll. Jag kunde lika gärna sagt att jag tänkte gå med i en sekt. Mina facebookvänner rasade: Du klarar det aldrig! Va, vill du tillbaka till stenåldern? Vad ska det vara bra för? Några tyckte att det var en utmanade och spännande tanke och flera önskade mig lycka till. De första dagarna utan internet ville jag koppla upp mig redan innan halv åtta på morgonen. Det var fruktansvärt jobbigt att inte kunna göra det. Varför hade jag avinstallerat webbläsaren!

Nu har det gått en månad. Hur var det med fet, ful, fattig och korkad?
Fet? Den som surfar på nätet känner sig mer aktiv och i farten än den som ser på teve. Och lurar därmed hjärnan att tro att kroppen har rört på sig. Jag noterar att jag idag känner mig mer rastlös än vad jag tidigare gjorde och därför har lättare att verkligen komma ut i skogen. Men på vågen märks det inte någon skillnad.
Ful? Många timmar vid datorn gör din hy rödflammig, torr och känslig. Kanske är jag aningens snyggare. Får fråga någon.
Fattig? Allt du vill köpa är bara en knapptryckning bort. För människor som är impulsstyrda (och flitig internetanvändning gör oss bevisligen mer impulsstyrda) är nätet en uppenbar fara. Så ja, jag är nog lite rikare idag. Det finns inte en chans i världen att jag skulle hinna runt i affärer i samma omfattning som jag gjorde när jag ”omvärldsbevakade” på nätet.
Korkad? Ja, jag är definitivt smartare. Jag läser en till två böcker per dag – jag, som under flera års tid har känt mig alltför okoncentrerad för att läsa ”svåra saker”. Någon invänder säkert att man blir mycket smartare av internet. Det gör alla. Det är en del av problemet. Vi blir alltmer av breda och ytliga ”pannkaksmänniskor” – vi kan lite om mycket och googlar det mesta för att uppnå en känsla av kontroll.

Få av oss vill tillbaka till ”förr-i tiden”. Det vill inte jag heller. Men kanske borde vi ändå prata om hur samhället kommer att förändras av att vi får människor som är impulsiva, har svårt att läsa långa, snåriga texter och som fattar grunda beslut?
Och barnen? Jag skulle aldrig våga göra som Susan Maushart. Jag är för feg. Mina tonårsbarn grät och skrek när jag sade att vi skulle begränsa även deras internettillgång. De får numera surfa bara fram till 20.00 för att ha en rimlig chans att varva ner innan det är dags att sova.
Men efter den första veckans protester infann sig en märklig frid. Vi började spela brädspel igen. Titta in hos oss en kväll och du kommer se oss vara tillsammans. Vi, som har sex olika internetuppkopplingar. Även om jag inte blir rik, smal, vacker och supersmart så gör den här lilla skillnaden att det verkligen är värt det.

[email protected]

Läs vidare
Nedkopplad, Susan Maushart
Var är du? Människan och mobilen, Katarina Bjärvall
The Shallows – what internet do to our brains, Nicholas Carr
Not buying it, Judith Levine
Den överhettade hjärnan, Torkel Klingberg
Distracted, Maggie Jackson
Alone together – why we expect more from technology and less from each other, Sherry Turkle

Maria Korpskog är frilansskribent i Stockholm.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021