- 0share
- E-post
[singlepic id=237 w=300 h=424 float=left]
Jonas Nordin, Norstedts Marie-Antoinette dyker upp först på sidan 379… Så handlar det här mest om prerevolutionära Versailles. Och inte minst Ludvig XIII. Det börjar 1623 med ett oansenligt jaktslott två mil från Paris.
När Versailles stod på sin höjdpunkt rörde sig 10 000 människor på och kring slottet – kungastaden. Europas mest beundrade barockanläggning med 450 våningar för kungafamiljen och aristokratin. Och Versailles var öppet för alla!
För den som är intresserad av ritningar, skisser, utkast – ja, byggnadsplaner är boken en guldgruva. För att inte tala om alla maffiga färgfotografier. Vid mitten av 1800-talet hade Versailles förvandlats till historiskt museum. Och restaureringen fortgår – 2005–2008 återskapades slottets huvudentré.
”Ambitionen med denna bok är att tränga bakom myterna” skriver författaren som är docent i historia och forskare vid Kungliga biblioteket. Jag tycker att han lyckas. /ÖL
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021