Ojämställda killar & stressade tjejer

Ett samhälle där kvinnor och män delar lika på ansvar för hem och barn uppges som mycket viktigt för bara 55 % av killarna och drygt 65 % av tjejerna i Ungdomsstyrelsens enkätstudier kring unga och jämställdhet.
Var femte kille i åldern 16–25 år (21%) instämmer i påståendet att män är bättre chefer än kvinnor, jämfört med 7 % av tjejerna (2012). Det är även 17 % av killarna som instämmer i att kvinnor bör ta ett större ansvar än män för sysslor i hemmet och 14 % instämmer i att kvinnan bör ta det största ansvaret för barnen i en familj (jämfört med 6 respektive 7 % av tjejerna).

Redan i årskurs 7–9 finns tendenser att tjejer är mer stressade än killar. På gymnasienivå är könsskillnaderna när man mäter stress markanta. Bland unga som känner sig stressade varje dag eller minst en gång i veckan är könsskillnaderna störst för egna krav och förväntningar på skolarbetet (55 % av tjejerna, 33 % av killarna), läxor/hemuppgifter (63 % av tjejerna, 43 % av killarna) och betyg (46 % av tjejerna, 27 % av killarna) (2012).

F ö får tjejer bättre studieresultat än killar, fullföljer sina studier i större omfattning – på både gymnasienivå och univeristetsnivå. Men det vet vi ju redan. Plus att män generellt ändå har högre löner. Löneskillnaden mellan könen är större bland äldre än bland yngre, skriver Ungdomsstyrelsen, men även bland unga har killar en högre lön än tjejer om vi ser till medellön, omräknat till heltid.

Bland sysselsatta
i gruppen 20–24 år arbetade över 50 % av tjejerna deltid 2012, medan motsvarande andel bland killarna i samma åldersgrupp var 26 %. Andelen som arbetar deltid är lägre bland både kvinnor och män i äldre åldersgrupper, men skillnaden mellan könen är ännu större dem emellan.

Av de 30 vanligaste yrkeskategorierna
bland unga i åldern 16–24 år har endast tre en jämn könsfördelning 2011 (inom spannet 40–60 %). Detsamma gäller för gruppen 25–29 år. Tidigare analyser kring de trettio vanligaste yrkena i gruppen 20–64 år visar att det är få yrkeskategorier som har en jämn könsfördelning (2010).

Det var 18 % av tjejerna i åldern 16–25 år som vid flera tillfällen haft svårighet att betala löpande utgifter under det senaste året, jämfört med 14 % av killarna 2012.
Kvinnors hushållsarbetstid ökar betydligt när de blir föräldrar och är som störst när barnet är under två år. Hushållsarbetstiden ökar ytterligare för kvinnan om familjen
får fler barn. Mäns tid ökar i lägre grad när de får sitt första barn, sjunker lite med barnets ålder och ökar inte heller med ytterligare barn. Resultaten visar att tjejer
med barn hushållsarbetar i högre grad än killar, även om de arbetar lika många timmar på arbetsmarknaden och har lika hög lön som killarna.
Ungdomsstyrelsen Fokus 13

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021