This Must Be the Place

[singlepic id=178 w=583 h=388 float=left]

Pieter Hugo, Fotografiska, Stockholm Vi har vant oss vid att inte gå oberörda från Fotografiskas utställningar. Pieter Hugos dokumentära bilder från länder som Ghana, Sydafrika och Rwanda är definitivt inget undantag.
Det första som möter besökaren är fotografier från Nollywood, världens näst största filmindustri i Nigerias huvudstad Lagos. Blodiga skådespelare, döda djur, zombies – inte barnvänligt. De här bilderna har Pieter Hugo fått en hel del kritik för, han har bl a anklagats för att exotisera sina motiv. Kanske är det att han fått försvara och förklara hur han tänkte, som gjort att just Nollywoodbilderna är hans egna favoriter?
I Permanent Error porträtterar han unga män och kvinnor som lever bland giftiga ångor och trasigt elektronikskrot på en soptipp i Accra. I Looking Aside blinda, albinos och andra människor i marginalen.
Först reagerar jag med att värja mig, känner äckel. Men efter en stund bland bilderna kommer andra känslor, jag vågar tillåta mig att lägga bort egna skuldkänslor och min egen bakgrund och se vardagen, stillsamheten och förtroligheten. Det som griper mig mest är The Hyena & Other Men, ett projekt där Pieter Hugo följt en grupp gatuartister som har som levebröd att resa runt i Nigeria och visa upp hyenor, ormar och apor.

Uppväxt som vit i ett Sydafrika präglat av rasmotsättningar, väljer Pieter Hugo hela tiden att fotografera de underrepresenterade. På plats på pressvisningen berättar han hur han fick en kamera av sin pappa när han fyllde 12.
– Den blev en ursäkt för att engagera mig i vad som var ett mycket problematiskt och riskfyllt samhälle. Fortfarande är fotografi engagemang för mig och jag har medvetet valt att bo kvar i Sydafrika.

Utställningen pågår tom 1/12.

/AF

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021