Skulden – Eurokrisen sedd från Aten

[singlepic id=182 w=583 h=388 float=left]
Kajsa Ekis Ekman, Leopard Med Grekland som brännglas för hela Eurokrisen – inte bara i Europa, utan i sitt kapitalistiska västerländska och globala sammanhang; historiskt och med nutida situationsbilder från Aten. Genomarbetat, lättläst, lättbegripligt – och plågsamt tydligt.
Hur arbetarklassen efter kriget tilläts få ökad lön och inflytande för att kunna konsumera. Hur motdragen såg ut – alltifrån Reagan, Thatcher, PG Gyllenhammar och fundamentalistiska nyliberalister. Där lån och skuld blivit själva grunden för att hjulen ska kunna rulla – i privatekonomier och statsbudgetar. Där kriser kommer och går. Och där banker räddas på skattebetalarnas bekostnad. Arbetslöshet, fattigdom, förlorade framtidsdrömmar, slocknat hopp, ökat antal självmord.
Ekis Ekman fogar samman de olika pusselbitarna. Och kanske var inte den ”kapitalistiska kontrarevolutionen” en enda stor samlande rörelse från början. Men resultatet sammantaget och i backspegeln är skrämmande tydligt.
En handbok i överlevnad. /MW

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021