Rika områden har välmående äldre

Utbildning, det arbete man haft och den inkomst man har är av stor betydelse för levnadsvanor, hälsa och funktionsförmåga när man blir äldre. Kvinnor har sämre hälsa än män och ensamboende rapporterar i större utsträckning både sämre hälsa och levnadsvanor än samboende. Det visar resultat från Stockholms läns folkhälsoenkät.

Den förväntade livslängden varierar också kraftigt mellan länets kommuner och stadsdelarna i Stockholms kommun. Den förväntade livslängden för kvinnor i tre av Stockholms stadsdelar – Norrmalm, Bromma och Östermalm 85 år. I genomsnitt två år längre jämfört med kvinnor boende i Skarpnäck, Skärholmen och Farsta. Männen i Södertälje har en medellivslängd´på 77,8 år att jämföra med männen i Danderyds som har en förväntad medellivslängd på 83 år.

 – Siffrorna talar sitt tydliga språk, den förväntade livslängden är högst i kommunen med högst medelinkomst – Danderyd och lägst i kommuner och stadsdelar med en högre andel med lägre inkomstnivåer, säger Carin Lennartsson, sociolog och forskare vid Aging Research Center (ARC) och en av författarna till rapporten.

– Den ojämlikhet vi ser när det gäller hälsa och livssituation mellan olika grupper av äldre grundläggs tidigt i livet. Om vi vill att skillnaderna ska minska räcker det inte med insatser mot utsatta grupper av äldre. Insatserna måste sättas in redan i förskolan. Det handlar till exempel om att ge lika förutsättningar till utbildning, om förebyggande hälsoarbete och att se till att alla får samma tillgång till god vård. 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021