Män missgynnas i missbrukarvård

Missbrukande män är i flera avseenden mer socialt utsatta än kvinnor. Det visar Jessica Storbjörks studie Jämställda problem i ett jämställt vårdsystem. Ändå riktas fokus och resurser mycket mot kvinnors problem.
På 70-talet uppdagades att vården under lång tid byggts upp av män, för män. Men i dag finns en rad specialgrupper för kvinnor och särskilda inslag för kvinnor vid många behandlingsenheter utan att det finns motsvarande inslag för män. Trots att fler män än kvinnor har problem med missbruk.
Bilden av den kvinnliga missbrukarens särskilda utsatthet genomsyrar allt, menar Jessica Storbjörk. Den påverkar statliga utredningar, som fokuserar på kvinnor som en speciell grupp. Den styr hur vårdinsatser planeras och organiseras, hur media skriver om missbrukande kvinnor och hur närstående hanterar en kvinnlig familjemedlem eller vän med missbruksproblem.
I en ny studie visar Jessica Storbjörk att kvinnor visserligen oftare än männen levde ihop med en annan missbrukare. Men de hade i högre utsträckning ett eget hem, universitetsutbildning, hade levt med en partner eller barn och de hade inte lika ofta som männen missbrukare i sin vänkrets.
Fler män än kvinnor uppgav att de var ensamma och inte hade haft någon stabil situation under de senaste tre åren, att de var hemlösa och hade socialtjänstens hjälp med inkvartering. Kvinnor hade i större utsträckning sjuk- eller aktivitetsersättning, medan män oftare levde på försörjningsstöd eller kriminalitet.
Att bilden av kvinnan som den mest utsatta är så stark hänger möjligen ihop med att hon sticker ut mer än en man, tror Jessica Storbjörk. En kvinna med tungt missbruk avviker kraftigt från gängse kvinnoideal.
Läs om Jämställda problem i ett jämställt vårdsystem.
Läs Yvonne Busks intervju med Jessica Storbjörk på can.se

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021