Ska jakten på sjuka snart upphöra?

Barbro Jägerby hoppas att regeringen, och varför inte oppositionen!? – kommer att agera så att Försäkringskassan åter börja bemöta sjuka med respekt.

Den 19 februari överlämnade SocialAktion Onådiga luntan till Socialförsäkringsutredningen. Ingen media fanns på plats. Överlämnandet och mottagandet av luntan fick refereras huvudsakligen via sociala medier. Om detta kan mycket sägas.
Dock – när Inspektionen för socialförsäkringen levererade ännu en starkt kritiska rapport kring Försäkringskassans arbetsmetoder den 25 april, behövde media komma i kontakt med några själva drabbade. Jag ombads kontakta någon utförsäkrad ur Onådiga luntan som ville berätta och gick ut med en förfrågan via vår (ej officiella) mailinglista. Där skrev jag att jag tror att något är på väg att hända.
I Aktuellt fick Ehwa Lund ytterligt kort medverka, i Studio Ett/SR Monica Armini lite mera utförligt med en lägesbeskrivning.
Själv jag fick jag följande mail som Barbro Jägerby tillåter mig att dela med er.
Maria Wallin
redaktör SocialPolitik och projektledare SocialAktion

Hej Maria!
Ja, jag tror att ansvarig regering och minister måste inse att Försäkringskassan inte följer intentionerna i Förvaltningslagen och då förhoppningsvis agera för att få slut på den långvariga och förnedrande jakten på sjuka människor. Förstår faktiskt inte varför oppositionen inte trycker på mer… för prestige kan inte få gå före vett o reson när det gäller att värna mänskligheten.
Jag skrev redan för några år sedan till dåvarande socialförsäkringsminister Christina  Husmark Persson och kallade den påbörjade jakten på sjuka för plågsamma människoförsök och bad att detta skulle upphöra. Det var på den tiden ”hälsocoacher” kontrakterades för dyra pengar i det sk Pila-projektet vars syfte var att utförsäkra så många som möjligt. De försvann, efter avslöjande och kritik, ut ur landet med lättförtjänta miljarder på fickan. Hm… det finns likhet med Arbetsförmedlingen och deras jobbcoacher. Några hinner alltid sko sko sig på andras lidande och bekostnad innan…

Har fått egna erfarenheter och även hört många andras historier om handläggarnas fruktansvärda attityd och/eller okunskap. I våra fall har vi drabbats av psykisk ohälsa, sjukskrivits och sedan aldrig kommit tillbaka i arbete igen. ”Gå in i väggen” är den benämning som ofta – lite slarvigt, försöker beskriva vad som hänt. Fast vi drabbats av en livsfarlig sjukdom… cirka 300 tar sina liv årligen .. kanske efter okunniga kommentarer som ”det är väl bara att rycka upp sig”.
Och just därför att det så viktigt att professionella läkare och forskare inom området får komma till tals och sprida kunskap. Tyvärr är det fortfarande lite si och så med det.

Arbetsrelaterad psykisk ohälsa är idag ett stort samhällsproblem och problem löses enbart om makthavarna erkänner problemet.. t ex läser den gamla SoU-rapporten 1999:69 eftersom förslagen på åtgärder de ger håller än idag. Det vore nog ett smart drag för de politiker som vill ha folkets förtroende att styra landet nästa år.  Hörde t ex på radion en forskare förklara hur viktigt det är för tillfrisknande – för alla oavsett sjukdom, att bli bra bemötta och respekterade i kontakten med vård och myndigheter.

Jag blev sjukskriven från mitt arbete inom socialtjänsten i april 2004 och har befunnit mig i alla faser och åkt berg-och-dalbana sen dess…Väntar sedan ett år tillbaka på beslut av Förvaltningsrätten ang. mitt överklagande av FK:s avslag på min ansökan om livränta för den inkomstförlust sjukdomen medfört. Har inga höga förväntningar eftersom rättssäkerheten i försäkringssystemet verkar vara satt ur spel… inte minst för kvinnor som ”jobbat ihjäl sig” inom vård, skola och omsorg… enligt Arbetsmiljöverkets redovisade statistik. Det finns en hel del att undra över.
Men nu var det ju  kontakt med en utförsäkrad som söktes … och dit har jag inte kommit än för jag hör ju till de ”lyckliga” som fick sjukersättning tills vidare…
Trots allt, tack vare ditt och andras engagemang, så tror jag också det håller på att hända en hel del!

Hoppfulla hälsningar!
Barbro Jägerby
barbrojagerby at hotmail.com
fd socialförsäkringshandläggare och skyddsombud

Läs vidare: Försäkringskassan får massiv kritik

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021