”Köpfestens baksida. Foto: Bibbie Friman
Hi-Hat Xpres – ”Turné med konst i absolut världsklass”. Bild: Peter Lloyd

[nggallery id=11]

”Turné med konst i absolut världsklass”

När olikheter får komma till uttryck på ett kreativt sätt, bidrar mångfalden till mer dynamiskt konst – och samhälle.

Text:Hannes Edström | Bild: Peter Lloyd och Åsa Rosén | Från SocialPolitik nr 1/2013 | Prenumerera

Det är nästan tomt på scenen när Anna dansar ut med sin permobil, efter hänger Malin med en hand i permobilens hörn, glidandes längs golvet, dansandes. Tillsammans har de skapat en unik och vacker bild. När de rör sig utmanar de varandra och oss andra genom att använda sina möjligheter på ett kreativt sätt.

I bakgrunden spelar Kroumata slagverksmusik, komponerat just för den här föreställningen. Det är full koncentration och alla ger sitt yttersta för att bidra till det bästa resultatet.
Det är repetition i projektet Hi-Hat Xpres. Vi är nio dansare, fyra från Spinn och fem från Sharemusics ensamble, samt fyra musiker som tillsammans med koreografen Veera Suvalo Grimberg och tonsättaren Nigel Osborne skapar gränsöverskridande scenkonst inför vår turné under 2013. Projektet drivs av kulturorganisationen Share Music Sweden med målet att främja möjligheterna för människor med funktionsnedsättning att kunna arbeta och utbilda sig inom konstområdet, samt att synliggöra deras scenkonst och på så sätt skapa förebilder.

Tanken som projektet bygger på är att människor med olika förutsättningar tillsammans skapar en grupp med unika möjligheter, där olikheterna blir just möjligheter och inte hinder. Det är ett sätt att se på vår verklighet som inte alltid är närvarande i samhället. Det känns ofta som att olikheter inte uppskattas, det är snarare något vi så långt det går försöker att måla över eller dölja. Jag tror inte att det är ett hållbart sätt att se på verkligheten. Om vi strävar mot att världen ska se likadan ut kommer det inte att leda till en positiv utveckling, snarare tvärtom.

Genom projekt som just Hi-Hat Xpres kan vi låta oss utmanas och utveckla vårt sätt att möta världen, vilket har potentialen att skapa ett mer välmående och bättre fungerande samhälle. Människors olikheter får komma till uttryck på ett sätt som gör att mångfalden bidrar till ett mer dynamiskt och effektivt samhälle. Istället för att alla ska försöka utföra samma eller liknande sysslor kan våra individuella möjligheter bejakas och användas på ett bättre sätt, vilket leder till ett positivt utvecklingsklimat både på mikro- och makronivå, för individen och samhället.

Det handlar alltså om så mycket mer än bara om oss, vi som är delaktiga i projektet. Vi kommer att nå ut till många med vår show och vårt budskap. Du kan själv vara med och uppleva hur olikheter är detsamma som möjligheter och vad som händer när världen möts på detta sätt. Det är just det som känns viktigt, att här finns chansen för dig som inte är medverkande att påverkas och utvecklas, så att vetskapen om de fantastiska möjligheterna når ut till allmänheten.
Så gör en aktiv handling. Jag kan garantera att du inte kommer att bli besviken, det är konst i absolut världsklass.

hannez_84 at hotmail.com

Hannes Edström är dansare i turnén Hi-Hat Xpres. Och en av deltagarna i SocialAktions skrivarcirkel hösten 2012.

Länkar:

www.hihat.se
www.sharemusic.se
www.kroumata.se
www.danskompanietspinn.se
www.socialaktion.nu

SocialPolitik nr 1 2013
Denna artikel finner du i Socialpolitik 1-2013 – Andra artiklar ur samma nummer:
» Kvinnofrid för kvinnor med funktionsnedsättning? Projektet Dubbelt utsatt får ingen fortsättning. Vem ska lyssna nu? Vem tar ansvar?
» Qjouren för kvinnor i missbruk som utsatts för våld kan drivas vidare – ännu ett år.
» Fattiga barn finns även i Sverige, men bilden av hunger och trasiga skor skymmer sikten.
Beställ en prenumeration »
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

1 Kommentar

  1. Anna Westerberg den 19 nov 2013 kl 20:12

    Hej,
    såg artikeln först nu och vill bara säga att den är otroligt bra skriven, Hannes!
    Kram AnnaLämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021