The Precariat. The New Dangerous Class

Guy Standing, Bloomsbury
Att begreppet “prekariat” snabbt fått fotfäste i den samhällsvetenskapliga och samhällskritiska litteraturen är i hög grad den vänsterradikale nationalekonomen Guy Standings förtjänst. Hans viktiga bok finns (ännu) inte på svenska, men jag hoppas den kommer snart. Boken är en grundlig analys av det fenomen som både filmen Äta sova dö och boken Skitliv illustrerar.

Överallt i de rika industriländerna, inte minst i Europa, ser vi en tendens till färre och färre fasta jobb och mer och mer prekära korttidsanställningar blandade med perioder av arbetslöshet.
Den europeiska arbetarrörelsen har, enligt Standing, helt försummat att organisera denna växande armé av otrygga människor fackligt och politiskt. Och vad värre är: den har knappast ens uppmärksammat vad som sker, och inte haft mycket att erbjuda.
Standings budskap är lika viktigt som olycksbådande: om inte vänstern förmår prestera något trovärdigt alternativ till dagens utveckling riskerar vi i stället att allehanda främlingsfientliga och hel- och halvfascistiska rörelser utnyttjar detta vakuum. Vilket ju redan sker. /SdV

» SocialPolitik ute 8 mars
» Beställ SocialPolitik nr 1/2013!

Adlibris

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021