En sannare bild av krig

Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksejevitj är en intervjubok om sovjetiska kvinnor som deltog i andra världskriget. Korta berättelser som ger en intensiv, konkret bild av kriget – död, döende och dödande. Till exempel hur en nybliven mor i en inringad partisangrupp dränker sitt snyftande barn för att gruppen inte ska bli upptäckt. Mitt i allt lidande, svält och umbäranden ges samtidigt vittnesmål om hjältemod och en allt övervinnande fosterlandskärlek.

Kvinnorna lever i männens värld, måste klippa av flätorna, ha långkalsonger i stället för trosor. Men ändå ger de uttryck för jordnära känslor och tankar som vi brukar kalla kvinnliga.

Boken är så gripande att jag bara förmår läsa i korta avsnitt. Alla som fascineras av de nu så vanliga ”manliga” berättelserna om andra världskriget rekommenderar jag denna bok. Den ger en sannare bild av vad krig innebär. 

Jan Molin

Kriget har inget kvinnligt ansikte
Svetlana Aleksejevitj
Ersats

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021