Skiftarbete hotar folkhälsan

Nästan var fjärde anställd är skiftarbetare i Sverige, viket hör till de högsta nivåerna inom EU. Nu varnar forskare för att  utvecklingen hotar folkhälsan. 
– Det här är en olycklig utveckling med tanke på de kroniska sjukdomar som natt och skiftarbetare kan drabbas av, säger Anders Knutsson, som är professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall till SVT. Om vi inte förebygger kan det bli en explosion av sjukdomar. Sömnforskaren och professor Torbjörn Åkerstedt vid Stessforskningsinstitutet instämmer och menar att det absolut är ett hot mot folkhälsan på lång sikt.

Forskarna har kunnat se ett tydligt samband mellan oregelbundna arbetstider och bl a metabolt syndrom som är en kombination av högt blodtryck, blodfettsrubbning, förhöjt blodsocker och bukfetma men också ökad risk för bröstcancer.

Risken för ohälsa ökar efter förhållandevis kort tid av skiftarbete, men även risken för dödliga arbetsolyckor ökar med mer än 50%. Dessutom påverkas sömnen negativt av natt- och skiftarbete.
Fredrik Reinfeldt är dock nöjd med att ”Sverige är i högre utsträckning än andra länder fungerande dygnet runt”.

Läs mera på SVT.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , eller annat intressant.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021